Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Nouă soiuri noi de struguri de masă din SUA au fost aduse în ţară

8 mai. 2018,, 12:21   Economie
5155 3

Nouă soiuri noi de struguri de masă de culoare neagră, apirene (fără semințe), care se bucură de cerere sporită pe piața internațională, au fost aduse în Republica Moldova din SUA de către proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Soiurile de struguri de masa urmează a fi testate la Institutul Științifico-practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Specialistul comunicare, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Inga Burlacu, a precizat pentru MOLDPRES că majoritatea din aceste soiuri au fost elaborate la Universitatea Cornell din statul New-York, SUA și sînt cultivate de viticultorii americani în regiuni cu o climă similară celei din Republica Moldova. Institutul va fonda loturi demonstrative cu aceste soiuri, iar ulterior va fi evaluată valoarea lor din punct de vedere al aspectului strugurelui, dimensiunile bobițelor, rezistenței la boli. Multiplicarea soiurilor noi și plantarea în cîmp de către viticultorii moldoveni va fi posibilă după mai bine de 36 de luni, cînd va fi încheiată perioada de testare, iar soiurile noi performante vor fi introduse în Catalogul soiurilor de plante din Republica Moldova.

Diversificarea sortimentului soiurilor strugurilor de masă va spori competitivitatea producătorilor moldoveni pe piața internațională. Această inițiativă este în sinergie cu eforturile proiectului USAID/APM de a îmbunătăți producerea materialului săditor pentru vii, care este determinant în asigurarea calității și volumului recoltei.

Actualmente, în Republica Moldova se cultivă circa 20 mii de hectare de vii cu struguri de masă, dintre care 750 de hectare reprezintă vii moderne. Deși în catalogul soirilor de plante sînt înregistrate 42 de soiuri de struguri de masă, inclusiv șapte soiuri apirene, de culoare albă și neagră, cel mai cultivat rămîne a fi soiul Moldova, care a fost plantat pe 95% din viile noi înființate în 2017.


În anul 2017, volumul de struguri de masă recoltați în Moldova a atins o cotă maximă de circa 110 mii tone, dintre care peste 82 de mii de tone au fost exportate în 20 de state, preponderent în Federația Rusă, Romînia, Belarus și Irak. Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 mii tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova, care a fost depășită de exportatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?