COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Noile măsuri fiscale adoptate de Guvern, discutate cu asociațiile de business

Noile măsuri fiscale adoptate de Guvern, discutate cu asociațiile de business

Deputații au purtat astăzi consultări cu reprezentanții asociațiilor de business la subiectul politicilor fiscale și urgențelor ridicate de oamenii de afaceri.

În discuția de astăzi au fost abordate trei subiecte de interes comun pentru majoritatea participanților:

1. Tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, care prevede impozitarea tichetelor de masă în regim general (proiectul propune impunerea tichetelor de masă cu contribuții de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%);


2. Eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HORECA (anularea cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HORECA);

3. Majorarea taxei pentru poluarea mediului (proiectul propune majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20%, care va descuraja investirea în mărfurile ce poluează mediul. În același timp, Guvernul intenționează să elaboreze un mecanism de restituire/reducere a taxei pentru poluarea mediului și să stimuleze investirea în sisteme de reciclare. Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 48 milioane de lei).

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a menționat că autoritățile sînt atente la alertele ridicate de liderii businessului mic și mijlociu din Moldova și notează dorința de a fi consultați sistematic.

"Ne vom consulta în următoarele săptămîni pe politici fiscale și vamale, bănci și asigurări, transport și orice poate servi drept stimulent pentru dezvoltarea afacerilor. Nu va fi nimeni discriminat și toată lumea va avea drepturi egale în comunicarea cu Comisia Economie, Buget și Finanțe. Am decis să folosim toate pîrghiile accesibile pentru ca reprezentanții asociațiilor de business să-și poată articula interesele distincte, în condiții de deschidere și transparență. sînt convins că putem schimba în bine lucrurile în acest Stat numai atunci cînd legile și regulile se vor adopta prin consultări și analize de impact", a menționat Igor Munteanu.

La consultări au participat reprezentanții instituțiilor de business, investitori străini dar și producători autohtoni: EBA (Asociația Businessului European), AmCham (Camera de Comerț Americană în RM), Asociația Investitorilor străini, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, etc.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load