X 
Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3715

Noi reguli la acordare a compensațiilor pentru căldură în următorul sezon rece 2023-2024

15 mai. 17:13   Economie
4684 0

În sezonul rece, Guvernul a acordat compensații pentru energie în sumă de 3,4 miliarde de lei (aproximativ 170 mln de euro). Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, 763 de mii din gospodăriile înregistrate în sistemul informațional au primit un grad sporit de vulnerabilitate (circa 80%). „Suma compensațiilor oferite a variat în funcție de mai mulți factori. Bugetul total planificat pentru noiembrie 2022 – noiembrie 2023 este de 5,8 miliarde de lei. În următorul sezon rece vom aproba modificări pentru a ținti mai bine gospodăriile cu venituri mici. Totodată, vor fi realizate ajustări la sistemul informațional pentru a afla mai multe date privind veniturile gospodăriilor”, a spus Alexei Buzu.

La rîndul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat că, în următorul sezon rece, vor fi create încă două categorii de vulnerabilitate.

„Ne dorim să creștem echitatea, astfel încît cei mai vulnerabili să beneficieze de compensații mai mari. Totodată, urmează a fi aprobate modificări ce vizează statutul membrilor familiilor (familiile ce au în componență copii sau persoane cu dizabilități). La fel, vor fi luate în considerație diferențele regionale de cost și va fi necesară confirmarea statutului de chiriaș. Un alt obiectiv este verificarea datelor creditare. Măsurile au scopul de a reduce frauda și a crește calitatea informațiilor introduse în sistem. De asemenea, ne propunem automatizarea proceselor și micșorarea timpului de așteptare pentru solicitări”, a afirmat Dan Perciun.

Compensațiile pentru energie sînt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care este suplinit din bugetul de stat și din donațiile partenerilor internaționali și ale guvernelor altor state.

1
0
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?