Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Noi recomandări din partea Serviciului Vamal

6 mai. 2022,, 13:42   Economie
2525 0

Serviciul Vamal constată pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de intervalul corespondent al anului 2021, și din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră.

În aceeași ordine de idei, urmare a analizei traversărilor de mijloacelor de transport prin posturile vamale pe frontieră moldo-română, segmentul rutier: Costești, Lipcani, Sculeni, Leușeni, Cahul și Giurgiulești, în perioada 23.02.2022 – 05.05.2022, se constată o creștere semnificativă față de numărul de mijloace de transport care au traversat frontiera moldo-română în același interval de timp a anului 2021 (de la 203880 mijloace de transport în 2021 la 484852 mijloace de transport în 2022).

Comerțul internațional fără impedimente joacă un rol primordial în dezvoltarea economică a țărilor, iar o prioritate a sec. XXI este îmbunătățirea fluxurilor comerciale între state, prin îmbunătățirea proceselor controlului de frontieră, stabilind nu numai standarde globale de simplificare și coordonare a procedurilor vamale, dar și instrumente în asigurarea securității și trecerii rapide a mărfurilor peste frontiera vamală.

De menționat, că subiecții activității economice externe, tot mai activ, explorează posibilitățile de a-și deplasa rapid bunurile peste granițe la un cost mai mic, de aceea activizarea eforturilor privind facilitarea comerțului este una din prioritățile cheie a Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Pornind de la acest fapt, în vederea reducerii timpului de staționare în posturile vamale de frontieră, recomandăm agenților economici să opteze pentru obținerea statutului de AEO sau obținerea statutului de exportator aprobat. Menționăm că informații detaliate referitor la obținerea statutului și condițiile pot fi consultate aici.

Totodată, în contextul traficului majorat de camioane cu mărfuri la frontiera moldo-română, atât pe direcția de ieșire cât și intrare în țară, Serviciul Vamal reiterează și recomandă transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration). Transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD beneficiază de regimul prioritar de traversare a frontierei, fiind supuși unui număr redus de controale şi formalități. Mai multe detalii privind utilizarea sistemului TIR-EPD pot fi găsite în Manualul utilizatorului TIR-EPD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?