Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Noi măsuri legislative pentru a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova

15 mai. 15:30   Economie
1502 0

Hotărîrile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate.

Comisia economie, buget și finanțe a examinat o inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați PAS și o va propune plenului Parlamentului Parlamentului pentru examinare.

Potrivit autorilor proiectului, suspendarea hotărîrilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, suspendarea Hotărîrii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărîri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării.

„Suspendarea executării hotărîrilor autorității de reglementare privind aprobarea contribuțiilor în raport cu un anumit furnizor creează inechitate și discriminare între furnizorii de gaze naturale prin faptul că toți ceilalți furnizori de gaze naturale achită contribuțiile financiare pentru crearea stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2022, fapt ce distorsionează concurența loială pe piața gazelor naturale”, se menționează în nota informativă.

O altă modificare legislativă se referă la amînarea cu 3 ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import. Garanția este un instrument folosit în toate țările UE, care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă, dacă întreprinderea îndeplinește toate obligațiile vamale și fiscale.


„Am decis să extindem perioada de tranziție, urmînd exemplul altor țări UE, care au amînat intrarea în vigoare a acestui mecanism cu 3 ani de la aprobarea lui, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să se adapteze, dar și statului ca să creeze instrumente financiare pentru a facilita plata acestor garanții. Această modificare de lege vine urmare a solicitărilor și adresărilor venite de la mediul de afaceri, inclusiv de la Asociația industriei ușoare APIUS”, a spus unul dintre autorii inițiativei legislative, Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?