X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 319
Criza energetică stiri: 953

Noi drepturi și restricții în activitatea organizațiilor de creditare nebancară

15 iun. 11:45   Economie
1689

Guvernul a susținut inițiativa legislativă de modificare a cadrului de reglementare a organizațiilor de creditare nebancare (Legea nr. 1/2018), care are drept scop îmbunătățirea activității acestora.

Astfel, persoanele care în trecut au fost administratori/deținători ai organizațiilor de creditare nebancare (OCN), radiate din Registru, nu vor avea permisiunea de a fi administratori/deținători la OCN-uri noi.

Față de membrul organului executiv sau conducătorul sucursalei/oficiului secundar va fi inclus un nou criteriu de calificare, cel al reputației, care se referă la bună credință, integritate și profesionalism.

OCN-urile, pe lîngă dreptul de a constitui sucursale şi/sau oficii secundare care se notifică Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), vor avea dreptul și de a lichida sucursalele.

De asemenea, autoritatea de supraveghere (CNPF) va putea suspenda pentru o perioadă de pînă la 2 ani activitatea OCN-ului. Pe perioada suspendării, OCN-ul rămîne subiect al legii obligat să se conformeze cerințelor, iar autoritatea de supraveghere va înregistra reluarea activității după ce acesta înlătura încălcările pentru care i-a fost suspendată activitatea.


La fel, s-a aprobat modificarea articolului ce vizează auditul obligatoriu. Astfel, situațiile financiare individuale ale OCN-ului vor putea fi auditate și în alte scopuri decît cele stabilite de legislație. Acesta va putea fi desfășurat separat sau concomitent cu auditul situațiilor financiare, de aceeași sau de o altă entitate de audit. De asemenea, OCN-urile vor fi obligate să prezinte CNPF raportul auditorului privind situațiile financiare anuale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав