COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Naftogaz-ul ucrainean: Moldova ar putea cumpăra gaz mai ieftin din Slovacia

Naftogaz-ul ucrainean: Moldova ar putea cumpăra gaz mai ieftin din Slovacia

Prețul gazului furnizat Ucrainei din Slovacia în regim revers este mai mic decît prețul la gaz, pe care Moldova îl achită pentru „combustibil albastru” din Rusia.

Acest lucru este menţionat în mesajul companiei Naftogaz din Ucraina, pe pagina sa din rețeaua de socializare, postat ca un comentariu la declarația președintelui moldovean Igor Dodon cu privire la acordurile încheiate cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin, referitor la reducerea prețurilor la gaz.

„În urmă cu cinci ani, ne-am dovedit şi nouă înşine, şi Europei, și Rusiei că este posibil să asigurăm ţara cu gaz, evitînd contactul cu Gazprom, fără politică și chiar să economisim din aceasta. Astăzi, Moldova poate profita de oportunitățile pentru care noi am luptat atît de mult în 2014-2015 ”, se arată în mesaj.


Naftogaz explică faptul că, dacă Moldova ar cumpăra acum gaz din Slovacia și l-ar primi în tranzit prin Ucraina, prețul la intrarea în țară ar fi de aproximativ 190 USD la 1 mie de metri cubi, în timp ce prețul gazelor rusești este de 237 dolari pentru 1 mie de metri cubi, adică este cu 20% mai mare decît prețul de piaţă.

„Federația Rusă, în calitatea sa de manager politic experimentat, a oferit din nou o reducere, care nu este o reducere. O matematică simplă sugerează că, dacă Moldova ar cumpăra acum gaz din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul de intrare ar fi de aproximativ 190 USD. Între timp, „prețul frăţesc, cu reducere” de la Gazprom este de 237 de dolari, care este cu 20% mai mare decît prețul de piață disponibil pentru Moldova”, se menţionează în mesajul Naftogaz-ului ucrainean.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load