COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Munteanu a sesizat CNA și Procuratura Generală privind concesionarea Aeroportului

Munteanu a sesizat CNA și Procuratura Generală privind concesionarea Aeroportului

Comisia de anchetă privind privatizările a depus o plîngere penală la CNA și Procuratura Generală prin care cere anchetarea acțiunilor și inacțiunilor unor funcționari publici și a altor persoane privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președintele comisiei, Igor Munteanu. Potrivit comisiei, persoanele implicate trebuie să fie cercetate pentru abuz de serviciu, exces de putere, neglijență de serviciu, delapidarea averii statului, falsul în acte publice.

„Avînd în vedere că este vorba de înalți funcționari, examinarea cărora ține de competenșa organelor de drept, noi așteptăm ca PG și CNA să înregistreze sesizarea noastră. Avem mai multe date care arată afectarea procedurilor de semnare a contractului de concesionare”, a declarat Igor Munteanu.


A trezit îngrijorarea comisiei de anchetă felul în care Aeroportul a fost scos spre concesionare în condițiile în care compania nu se afla în lista obiectivelor nepasibile privatizării.

„Între 2007-2008, Guvernul RM a negociat cu BERD o finanțare de 45,5 mil. de euro care trebuia să fie întoarsă din taxa de 9 euro de la Aeroport. Este foarte clar că atunci cînd s-a semnat contractul de concesionare toată lumea a uitat de această taxă pe care pasagerii o achită în continuare, doar că în folosul concesionarului. Vrem ca CNA și PG să verifice acțiunilor persoanelor care au participat la luarea deciziilor contrare legii și dacă acțiunile acestora au fost concertate, dacă au fost remunerate într-un fel sau altul pentru această decizie”, a adăugat Igor Munteanu.

Un alt aspect ține de modul în care membrii comisiei de concurs au negociat contractul de concesionare care conține clauze în detrimentul statului.

„Există bănuiala rezonabilă că inacțiunile membrilor comisiei de concurs au fost dirijate de grupe terțe interesate de concurs. Cu alte cuvinte au știut de rezultatul concursului cu mult timp înainte de anunțarea lui”, a adăugat Igor Munteanu.

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară, „Avia Invest” SRL, şi-a schimbat de trei ori proprietarii.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load