Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldovenii consumă mai mult ca oricînd. Puterea de cumpărare e cea mai mare din ultimii 15 ani

23 oct. 2021,, 13:15   Economie
2495 1

În plină pandemie, moldovenii consumă mai mult ca oricînd. Cel puţin asta spune expertul economic, Veaceslav Ioniţă, care prognozează pînă la finele acestui an o creştere a puterii de consum cu cel puțin o treime sau cu 35 de miliarde de lei, cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

La baza acestui fenomen stau creşterea remitenţelor, care vor atinge în acest an o cotă istorică, dar şi a veniturilor şi a creditelor, spune Ioniţă. Pînă la sfîrşitul lui 2021, banii veniţi de peste hotare ar putea depăşi suma de 1,7 miliarde de dolari, cu 136 de milioane mai mult decît anul trecut.

Şi Banca Naţională susţine prognozele analistului economic. Doar în septembrie, moldovenii au trimis acasă aproape 33 de milioane de dolari, peste 65 de milioane de euro şi două milioane de ruble, în creştere faţă de lunile august şi iulie. Alţi factori care au influenţat puterea de cumpărare sînt majorarea veniturilor moldovenilor, economiile făcute, dar şi împrumuturile. Veaceslav Ioniţă spune că în septembrie, volumul creditelor a depăşit patru miliarde şi jumătate de lei, în creștere cu 36 la sută față de septembrie 2020.

Potrivit BNM, creditele în monedă națională reprezintă 73 la sută din totalul împrumuturilor. Aproape un sfert sînt credite în valută, iar un procent - atașate la cursul valutei. Expertul susţine că aceste cheltuieli duc, în ultimă instanţă, la creşterea importurilor.

"Din nefericire pentru noi, consumul populaţiei duce nu la creşterea economică, nu la creşterea producţiei, nu la satisfacerea necesităţilor de consum din partea agenţilor economici, dar duce, pur şi simplu la creşterea importurilor. sîntem, în continuare o economie de consum", a explicat Ioniță.Veaceslav Ioniţă mai crede că şi creşterea preţurilor din ultima perioadă este o consecinţă a majorării nivelului de consum. "Deci preţurile cresc nu doar din faptul că cresc pe plan internaţional, dar cresc şi din motivul că există o cerere la bunuri".


Partea bună a creşterii puterii de consum, spune Ioniţă, este că Bugetul Public Național va încasa în acest an din TVA cu peste 5 miliarde de lei mai mult decît în 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?