X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldovenii caută soluţii pentru a economisi în perioada rece a anului

22 noi. 2021,, 11:30   Economie
3858 0

Scumpirea gazelor naturale schimbă preferinţele moldovenilor. Administratorii magazinelor specializate în comercializarea cazanelor spun că în topul vînzărilor sînt sistemele dotate cu termostate şi cele care funcţionează în baza combustibilului solid: lemn, peleţi sau cărbuni.

Oamenii spun că majorarea tarifului i-a obligat să caute soluţii pentru a economisi în perioada rece a anului. Cei care nu îşi pot permite înlocuirea sistemului vechi de încălzire pe unul nou, optează pentru termostate, transmite Noi.md cu referire la publika.md.



"Pentru că nu îmi permite sistemul de acasă de încălzire să instalez un cazan în condens, îmi iau cazan simplu cu termostat care să facă economie, cît de puţin."

"Am înţeles că dacă punem termostat este cu mult mai ieftin şi am hotărît cu soţul împreună să venim să luăm un termostat."

Alţii, însă, sînt gata să investească mai mulţi bani pentru ca apoi să plătească mai puţin pentru încălzire.

"Stau la dubii şi chiar mă gîndesc de mulţi ani cum să trecem de la gaz natural că depindem de el şi vrem să trecem la lemne, la peleţi. Mă gîndesc sau la un cazan sau la un cămin pe lemne."

Comercianţii sistemelor de încălzire spun că în acest an vînzările au crescut considerabil, în special la centralele termice în condensare.

"Un cazan în condensare care oferă pînă la 30% economie la consumul de gaz sau instalarea de termostate de ambient care la fel ne oferă economie la consumul de gaze. Se observă şi o tendinţă de a instala cazane pe combustibil solid sau șeminee care la fel funcționează pe lemne sau cărbuni, peleţi.", a explicat Victor Ungureanu, administratorul unui magazin.

Potrivit instalatorilor, toamna aceasta a crescut numărul solicitărilor pentru instalarea cazanele şi a termostatelor care reduc cheltuielile pentru consumul de gaze.

"Cu începutul sezonului rece lucrările practic s-au dublat în legătură cu montarea cazanelor solide. Se face o analiză la faţa locului. Se analizează sistemul funcţional care este şi apoi se ia o decizie ce fel de cazan se poate de montat pentru a obţine economie.", a spus Anatolie Mămăligă, instalator.

Gazele naturale s-au scumpit de peste două ori din 1 noiembrie, iar un metru cub a ajuns să coste 11 lei şi opt bani. Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și a energiei termice doar pentru cinci luni, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?