X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldovenii, ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobînzile bancare

27 oct. 2020,, 11:33   Economie
5447 3

Începînd cu 1 ianuarie 2021, veniturile încasate din dobînzile plătite de bănci la depozitele persoanelor fizice ar putea fi impozitate cu 3%. O propunere în acest sens se regăsește în măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propuse de către Ministerul Finanțelor.

Impozitarea dobînzilor este o prevedere mai veche din Codul Fiscal, dar aplicarea căreia a fost amînată de mai multe ori. Ultima oară, Guvernul a prelungit cu un an termenul în care persoanele fizice urmau a fi scutite de impozitul pe venit la dobînzile bancare, transmite agora.md.

Autorii proiectului susțin că în lipsa unei decizii de impozitare cu 3%, impozitarea ar urma să aibă loc cu 12%, reprezentînd cota standart.

„Actualmente avem o scutire a acestor venituri. Această scutire a fost acordată pe o perioadă determinată, fiind prelungit de mai multe ori. Înncepînd cu 1 ianuarie 2021 aceste venituri urmează să fie impozitate. Este o chestie de obligație morală și constituțională, ca noi toți, indiferent de sursa venitului, să contribuim prin impozite și taxe la finanțarea cheltuielilor publice la care noi toți beneficiem. Dacă nu am face nimic pe acest segment, atunci impozitarea ar urma să aibă loc cu 12%, ceea ce se întîmplă în majoritatea țărilor”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.

Potrivit experților de la Transparency, cea mai dificilă sarcină ar fi impozitarea propriu-zisă și declararea acestor venituri în declarațiile anuale fiscale. Totodată, contextul macroeconomic nu este de neglijat, pornind de la o posibilă reducere a volumului de depozite în băncile comerciale cu scopul evitării impozitării sau o eventuală creștere a dobînzilor la resursele creditare, avînd în vedere o nouă componentă fiscală introdusă.


„Noi propunem să aplicăm o cotă de 3%. Aceasta urmează să aibă loc prin reținere finală. Nu există nicio obligație finală a persoanei fizice de a declara sau a raporta aceste sume. Atunci cînd banca achită aceste dobînzi, atunci ea reține un impozit de 3%”, a mai punctat secretarul de stat.

Potrivit autorităților, aplicarea cotei de 3% din acest tip de venituri, ceea ce constituie o pătrime din cota standard, ar putea genera un venit adițional la buget de 24 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?