Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Moldovan: ANRE interzice exportul de energie electrică, iar Energocom nu cumpără de pe piața locală

20 ian. 2023,, 07:32   Economie
2673 0

ANRE a stopat exporturile de energie electrică pentru asigurarea țării cu electricitate, în același timp Energocom nu cumpără energie de la producătorii locali.

O spune Veaceslav Moldovan, reprezentantul unei companii locale de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Potrivit antreprenorului, autoritățile preferă contractele mari cu MGRES sau România, în defavoarea companiilor locale. În același timp, statul nu le oferă posibilitatea producătorilor mici să-și vîndă energia în afara țării, notează IPN.

Antreprenorii locali specializați în producerea energiei electrice din surse regenerabile spun că pentru a asigura țara cu electricitate, ANRE a luat decizia de a interzice orice export de energie. În același timp, Energocom, compania de stat abilitată cu achiziția energiei electrice, ignoră companiile locale.


„Compania pe care o conduc, poate oferi peste 4 milioane de kW pe lună. Noi ne-am adresat Energocom și am spus că pentru luna septembrie avem 4,5 milioane de kW pe care putem să-i vindem Energocom. Le-am propus ca de la cel mai mic preț pe care-l identifică noi le mai oferim o reducere. Nimeni nu a răspuns propunerii noastre. Astăzi, în calitate de producător tu nu poți vinde la nimeni în afară de Energocom, iar Energocom nu-ți cumpără energia electrică. Singura soluție era să identificăm piețe externe. Și noi le-am găsit. În septembrie am început exportul în Ucraina”, a spus administratorul ML Energy-Group, Veaceslav Moldovan, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Șeful ML Energy-Group spune că deși producătorii locali de energie electrică au început exportul în Ucraina, ANRE a blocat acest proces printr-o hotărîre bazată pe decizia CSE din 13 octombrie. Astfel, potrivit hotărîrii ANRE, este interzisă vinderea energiei electrice în afara țării.

„În luna octombrie în Ucraina era criză și ucrainenii cu plăcere voiau să procure energia noastră, însă Guvernul a luat o decizie corectă din punct de vedere politic, de a opri exportul. Prioritatea era să asigurăm țara cu energie. Este o decizie corectă, dar nefinalizată. Ei au stopat exporturile, dar nu cumpără energia noastră”, a mai spus Veaceslav Moldovan.

„Cînd vorbim de piața surselor regenerabile la nivel local, trebuie să spunem că e vorba de volume mici. Dacă pe piața locală actorii pieței nu-și doresc să cumpere energie mai ieftină, să le fie oferită posibilitatea producătorilor să vîndă această energie acolo unde ea este solicitată. Acum dacă tot a fost soluționată criza energetică și nu înregistrăm un deficit semnificativ de energie electrică, ar trebui fie statul să le propună acestor producători un preț competitiv, sau să le fie oferită posibilitatea de a vinde în afara țării”, a explicat expertul energetic Victor Parlicov.

În prezent, Republica Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 dolari pentru un MW. Înțelegerea privind achiziția de energie electrică din stînga Nistrului este valabilă pînă în luna martie. Contractul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan este unul secretizat, iar vicepremierul Andrei Spînu spune că MGRES nu permite publicarea documentului.

3
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?