Moldovagaz nu recunoaște rezultatul auditului privind datoria istorică

21 sep. 12:48   Economie
3574 1

Moldovagaz nu recunoaște rezultatul auditului privind datoria istorică față de concernul rus Gazprom, făcut public de Guvern pe 6 septembrie. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe 21 septembrie.

Potrivit lui Ceban, auditul nu are un impact juridic, fiind, mai degrabă, un raport consultativ, menit să ofere recomandări Guvernului, transmite newsmaker.

„Noi nu avem ce recunoaște pentru că, încă o dată, acest raport nu este un audit clasic, este un raport de consultanță. sînt opinii, inclusiv subiective ale acelor consultanți care au efectuat acest audit. sînt recomandări. Așadar, este mai mult o îndrumare pentru Guvern, dar nu pentru Moldovagaz. Nu are nici un impact juridic legal asupra activității noastre”, a declarat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz susține că, pentru moment, nu există temei pentru ca Moldova să nu recunoască datoria pretinsă de Gazprom, care se ridică la 709 milioane dolari. „Nu este temei pentru noi să nu acceptăm această datorie. Noi tot nu dorim să achităm, pentru că compania nu are acești bani, dar asta nu înseamnă că această datorie nu există. (…) Faptul că datoria nu se justifică prin acte oficiale, nu înseamnă că ea nu există”, a precizat Ceban.

Întrebat dacă datoria pretinsă de Gazpromse va reflecta în facturile consumatorilor finali, Ceban a declarat: „Nu e vorba despre datoriile Guvernului, sînt datorii ale Moldovagaz. Noi niciodată, nici în trecut, nici în prezent, nu am solicitat ca datoria să fie acoperită din contul consumatorilor. Nu cred că va fi impact asupra consumatorilor finali”, a mai spus Ceban.


Amintim că ministrul Energiei a prezentat, pe 6 septembrie, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

Ulterior, în debutul ședinței Guvernul din 6 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gînd să plătească datorii inexistente. Mai mult, atît Parlicov, cît și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.

Reamintim în acest context că în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, în 2022, s-a constatat că „Moldovagaz” ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut atunci Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Ulterior, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.

15
0
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?