Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldovagaz a explicat de ce nu cumpără gaz în UE sau Ucraina

25 feb. 2020,, 17:00   Economie
2214 1

Prețul gazelor naturale, oferite Moldovei pentru procurare în Uniunea Europeană cu livrare prin Ucraina, ținînd cont de costurile de transport, va fi mai mare decît cel al Gazprom-ului rusesc.

Acest lucru se menţionează într-un comunicat difuzat de SA moldo-rusească Moldovagaz, care a venit cu precizări vizavi de informația apărută în spațiul online despre reducerea prețurilor pentru gazele naturale livrate de la hub-urile europene și propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, care sugerează că Republica Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16 la sută mai ieftin decît de la SAP „Gazprom”, folosind infrastructura de transport a gazelor din Ucraina, transmite Noi.md.

Cei de la Moldovagaz menţionează că urmăresc zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari SUA și, respectiv, 115 dolari SUA pentru 1000 m3. La hotarul Republicii Moldova, luînd în calcul cheltuielile de transport, prețul de achiziție ar fi ajuns la 203 și, respectiv, 182 dolari SUA pentru 1000 m3.

În prezent, prețul de import al gazelor naturale de la SAP Gazprom este de 174 dolari SUA pentru 1000 m3. „Mai mult, propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, reiese din cotația gazelor naturale de la bursa ucraineană de 164,88 dolari SUA pentru 1000 m3, care ajustată cu cheltuielile de transport devine mai mare decît oferta din contractul semnat cu SAP Gazprom”, se menţionează în comunicatul Moldovagaz.

Astfel, se subliniază faptul că SA Moldovagaz ia în calcul faptul că în perioada următoare există probabilitatea ca prețurile la bursă să scadă semnificativ, de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de 1 an. De asemenea, ținem să menționăm că în luna ianuarie 2020 au început discuțiile cu SAP Gazprom pentru a găsi o modalitate de revizuire a formulei de bază a calculului prețurilor la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova specificată în contract.


Președintele Consiliului de Administrare, Vadim Ceban, a ținut să menționeze faptul că formarea prețului se bazează pe principiile unei piețe competitive. În acest sens, trebuie să se țină cont și de disponibilitatea resurselor, să fie identificat prețul echitabil, dar și să fie anticipată cotația viitoare, mai ales că nimeni nu poate spune, ce se va întîmpla iarna viitoare. ”Consider incorectă comparația prețurilor de la hub-uri cu prețurile determinate pe baza indexării petrolului pentru că sînt produse complet diferite”, a mai menționat președintele Consiliului de Administrare, Vadim Ceban. Potrivit lui, SA Moldovagaz este pregătită pentru regulile pieței competitive și regulile de formare ale prețurilor.

„Compania va decide singură ceea ce îi este convenabil, ținînd cont, în mod prioritar, de interesele consumatorilor. Sînt de acord cu un moment – concurența în domeniul gazelor naturale în Europa a crescut și toți trebuie țină cont de acest fapt!”, a specificat Vadim Ceban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?