COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Moldovagaz a cerut Gazpromului prelungirea contractului cu cîțiva ani

13 iul. 17:30   Economie
1293 0

Moldovagaz a solicitat Gazpromului să prelungească pînă la sfîrșitul lunii septembrie contractul actual de furnizare a gazelor naturale către Moldova cu cîțiva ani.

Vitalie Țurcanu, vicepreședinte al Consiliului de administrație al Moldovagaz, a menționat că se preconizează prelungirea contractului în condiții favorabile pentru țara noastră, inclusiv luînd în considerare actuala conjunctură a pieței petrolului și gazelor. El a reamintit că, dacă comparăm prețurile de achiziție de la Gazprom și cotațiile de la hub-uri, atunci, ținînd cont de cheltuielile transportului de gaze, în 2020, Moldovagaz a economisit peste de 40 milioane de dolari datorită relațiilor contractuale cu furnizorul rus, notează portalul infomarket.md.

Țurcanu a atras atenția asupra faptului că, în prezent, pe fundalul relansării economiilor, a iernilor reci și mai ales a primăverii, rezervele de gaz din depozitele subterane au scăzut la un nivel record. Drept rezultat, acest lucru a contribuit la o creștere tangibilă a prețurilor la hub-uri, iar astăzi, acestea depășesc în mod constant 300 dolari per o mie de metri cub. Transferul de către companii a angajaților la munca la distanță a dus la o creștere a consumului de energie de către proprietarii de locuințe private. Drept urmare, consumul de gaze naturale ca sursă de producere a energiei electrice a crescut în întreaga lume. Acest factor a influențat și creșterea cererii, contribuind la majorarea prețurilor.

În decembrie 2006, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract pe termen mediu pentru furnizarea de gaze rusești către Moldova și tranzitul acestora, iar la expirarea documentului, părțile nu au semnat un nou contract, dar l-au prelungit periodic pe cel vechi (din 2012). În decembrie 2020, părțile au semnat modificări la contractele existente pentru furnizarea și transportul gazelor, extinzînd valabilitatea pînă la 30 septembrie 2021.

Anterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat anexa semnată la sfîrșitul lunii decembrie 2020 de companiile Moldovagaz și Gazprom privind prelungirea contractului de achiziție a gazelor pînă la 30 septembrie 2021. Contractul a fost prelungit pînă la 30 septembrie 2021, iar după aceea, valabilitatea contractelor trebuie să corespundă „anului gazului”, care, în conformitate cu prevederile Codului rețelelor de gaze naturale, include perioada dintre prima zi de gaz din luna octombrie a anului curent și prima zi de gaz din octombrie anul viitor. Potrivit contractului actual, prețul gazului natural rusesc pentru Moldova este calculat trimestrial folosind o formulă europeană care ține cont de prețul gazului vîndut de Gazprom către țările din străinătate în ultimele 9 luni.


La calcularea prețului gazului natural pentru Moldova mai este luată în considerare dinamica prețului la motorină și păcură pentru 9 luni care preced imediat trimestrul de livrarea a gazelor. Prețul mediu de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova, în 2020, a constituit 148,87 dolari pentru o mie metri cub, fiind în scădere cu 36,3% comparativ cu 2019. Aceste date sînt prezentate în raportul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind activitățile din 2020.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽