Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova vrea să atragă participanți din domeniul IT din România

19 sep. 2018,, 18:30   Economie
3345 1

Republica Moldova vrea să-i atragă pe piața sa pe 20% dintre participanții la sfera IT din România și acest lucru va fi un mare succes atît pentru republică, cît și pentru întreaga regiune.

Acest fapt a fost menționat de către Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întîlnirea sa cu partenerii companiei de servicii profesionale de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers (PwC) din România, notează Noi.md.

Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei delegației Republicii Moldova în România. Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea tehnologică a economiei naționale și pe experiența privind managementul întreprinderilor după standarde de guvernanță corporativă, acțiuni ce urmează a fi întreprinse pentru eficientizarea activității mediului de afaceri și a Parcului IT din Republica Moldova.

„Îmi doresc să împrumutăm din experiența globală de gestionare a parcurilor IT a PwC. Venirea unor clustere internaționale pe piața noastră ar putea propulsa sectorul către un nou nivel. Dacă reușim să atragem 20% dintre actorii sectorului IT din România pe piața Republicii Moldova, acesta va fi un succes enorm pentru noi, dar și pentru regiune. Putem complementa foarte bine potențialul de creștere al României. Mizăm pe suportul experților companiei PwC în realizarea unei analize privind implementarea Strategiei de dezvoltare economică 2020, implementarea reformelor guvernamentale și dezvoltarea infrastructurii comunicațiilor, în special dezvoltarea industriei IT”, a specificat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul s-a referit și la necesitatea armonizării strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exportului din Republica Moldova. „Strategia de atragere a investițiilor și promovarea exportului este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii. În acest scop a fost reformată politica fiscală, pentru a susține mediul de afaceri și pentru a-i ajuta pe antreprenorii din sectorul privat să gestioneze comerțul, investițiile și exportul. Totodată, contăm pe faptul că reformele economice și fiscale implementate vor genera atragerea investițiilor străine”, a menționat Gaburici.


Partenerii companiei PricewaterhouseCoopers din România au apreciat efortul Guvernului Republicii Moldova de a îmbunătăți condițiile de activitate pentru mediul de afaceri. În context, reprezentanții PwC au vorbit despre experiența introducerii reformelor fiscale în România, care includ atît măsuri restrictive, cît şi o serie de măsuri de reducere a poverii fiscale. În urma unei politici fiscale echilibrate şi echitabile au fost stimulați agenții economici să activeze în cîmpul legal și, astfel, au crescut acumulările la bugetul de stat.

Delegația Republicii Moldova a discutat despre experiența obținută de compania PwC din România în dezvoltarea activității mediului de afaceri, în special în industria IT, la nivelul conducerii și al personalului, asigurarea unei minime transparențe a activității întreprinderilor. La finalul întrevederii părțile s-au arătat deschise pentru cooperare și au stabilit că vor elabora un șir de recomandări pentru dezvoltarea mediului de afaceri din sectorul IT, metode noi pentru eficientizarea strategiei de dezvoltare economică, precum și dezvoltarea tehnologică a economiei naționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?