Cazul Șor stiri: 599

Moldova va termina în curînd exportul strugurilor de masă din noua recoltă

22 noi. 2021,, 12:00   Economie
2814 0

Moldova ar putea finaliza în totalitate exportul de struguri de masă din recolta 2021 pînă la jumătatea lunii decembrie.

Despre acest lucru scrie EastFruit, menționînd că, potrivit experților Asociației Viticultorilor din Moldova, în prezent în frigiderele întreprinderilor agricole și societăților comerciale au rămas nu mai mult de 5-7 mii tone de struguri de masă. Exportul acestora în luna noiembrie este foarte intens. Chiar și cu o reducere a volumului și a ritmului livrărilor în decembrie, există o mare probabilitate ca, spre la jumătatea lunii viitoare, exportul de struguri din recolta din acest an să fie finalizat în totalitate.

Potrivit Serviciului Vamal, în octombrie 2021 Moldova a exportat circa 15 mii tone de struguri de masă, ceea ce este de două ori mai mult decît în aceeași lună a anului trecut. Volumul exportului de struguri moldovenești în septembrie-octombrie a constituit aproape 22 mii tone.

Reprezentanții asociațiilor viticole consideră că în acest an fermierii au urmat sfatul experților de a schimba perioada celor mai active vînzări de struguri mai aproape de momentul recoltării sale, fără a aștepta o creștere ipotetică a prețurilor în timpul iernii. Mai mult, parametrii de calitate (conținutul de zahăr) ai majorității strugurilor de masă din recolta-2021 nu au fost favorabili depozitării sale pe termen lung.

Drept urmare, cea mai mare parte a strugurilor de masă din soiurile de toamnă, inclusiv "Moldova", a fost vîndută la un preț mediu de 12 lei/kg (0,69 USD/kg). La mijlocul lunii noiembrie, prețul mediu pentru strugurii "Moldova" a crescut pînă la 13 lei/kg (0,74 dolari/kg), ceea ce stimulează vînzările.
Dar chiar dacă prețul acestui produs se stabilizează la nivelul actual sau începe să scadă, decizia corectă va fi continuarea vînzării acestuia. Deoarece pe termen scurt, cheltuielile asociate depozitării, sortării și ambalării strugurilor vor crește.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?