Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova va primi o nouă asistență de 12 milioane de euro

1 aug. 2018,, 12:10   Economie
4090 3

Guvernul Moldovei va semna o serie de noi acorduri, inclusiv unul cu Comisia Europeană și cîteva cu Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Totodată, din partea UE, țara noastră intenționează să primească 12 milioane de euro în sprijinul dezvoltării economice.

În special, Cabinetul de Miniștri a aprobat începerea negocierilor privind Proiectul Acordului de finanțare între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, care prevede alocarea a 12 milioane de euro țării noastre, pentru a întări potențialul creșterii economice printr-un mediu economic transparent, eficient, competitiv și durabil, transmite Noi.md.

Guvernul a aprobat, de asemenea, grupul de negociatori, condus de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, încredinţîndu-le să poarte negocieri cu Comisia Europeană cu privire la alocarea anticipată a acestei finanțări, în condiții reciproc avantajoase. Vitalie Iurcu a primit autoritatea de a semna protocoale sau alte documente în timpul discuțiilor amintite.

Așa cum era de așteptat, Comisia Europeană îi va aloca Moldovei în cadrul Instrumentului European de Vecinătate un grant în sumă de 12 milioane de euro pentru a întări potențialul de creștere al țării printr-un mediu economic transparent, eficient, competitiv și durabil. În plus, încă 250 de mii de euro vor fi alocați în calitate de cofinanțare de la BERD în cadrul programului anual de acțiune al UE, aprobat anterior.


Scopul sprijinului financiar alocat UE este de a susţine potențialul de creștere economică al țării noastre prin crearea unui mediu economic mai transparent și mai eficient, mai competitiv și mai durabil. Este vorba de suportul acordat pentru rezolvarea problemelor fundamentale în domeniul managementului economic și al mediului de afaceri, dezvoltarea infrastructurii digitale, comerciale și energetice, precum și îmbunătățirea managementului economic și gestionarea activelor statului.

Prin intermediul Programului va fi oferită, de asemenea, asistență autorităților naționale, pentru a valorifica oportunitățile de dezvoltare politică, socială și economică, care decurg din Acordul de asociere și din Acordul privind liberul schimb aprofundat și cuprinzător între Republica Moldova și UE. În cadrul noii finanțări UE, 4 regiuni din Moldova vor primi asistență: Nord, Sud, Centru și UTA Găgăuzia pentru dezvoltare economică și oportunități de piață, consolidarea instituțiilor și buna guvernare, promovarea măsurilor de eficiență energetică, protecția mediului etc.

În plus, Guvernul Republicii Moldova a aprobat începerea negocierilor privind semnarea Acordului privind barierele tehnice în calea comerțului reciproc între statele membre ale CSI și Acordul privind recunoașterea reciprocă a rezultatelor acreditării organismelor de evaluare a conformității pentru produse în CSI, determinînd componența celor două grupuri de negociere. Ambele vor fi conduse de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, care monitorizează în cadrul ministerului de resort problemele legate de infrastructura calității și cooperarea internațională.

În special, Acordul privind barierele tehnice este preconizat să creeze un mecanism pentru depășirea barierelor tehnice în comerțul reciproc al statelor membre ale CSI. Documentul conține 14 articole care reglementează posibilitatea recunoașterii rezultatelor evaluării conformității produselor fabricate în CSI. Încheierea acestui acord va facilita activarea cooperării între țările Comunității și va facilita accesul pe piață al produselor din țările CSI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?