X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova va primit 150 de milioane de euro din partea UE

14 iul. 2022,, 10:45   Economie
2170 0

A fost ratificat Memorandumul de înțelegere dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru țara noastră.

Asistența macrofinanciară din partea UE are două componente: 30 de milioane de euro – grant și 120 de milioane de euro – împrumut. Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării. Domeniile cheie ale reformelor finanțate sînt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Concomitent, Legislativul a ratificat Acordul de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro și Acordul de facilitare de împrumut dintre Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro.

Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie 2022, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19. Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE a fost semnat la Bruxelles, la 22 iunie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?