TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova va extinde comerțul cu regiunea Voronej din Rusia

Moldova intenționează să extindă comerțul cu regiunea Voronej din Federația Rusă, să-i furnizeze direct produse vitivinicole, să coopereze în sectorul agricol și să creeze o Casă comercială.

Despre acest lucru a declarat ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul regiunii Voronej, Viktor Logvinov, în cadrul căreia părțile au discutat perspectivele de extindere a cooperării, transmite Noi.md.

După cum s-a menționat, în ultimii ani, din cauza complicațiilor politice, a scăzut vizibil comerțul dintre Moldova și Rusia, inclusiv cu regiunea Voronej, care livrează în țara noastră îngrășăminte minerale, cauciuc și plastic. Pe de altă parte, lipresc livrările directe în Voronej a vinurilor, coniacurilor și a conservelor moldovenești.

Andrei Neguța a confirmat aspirațiile Moldovei de a dezvolta comerțul, menționînd că potențialul regiunii Voronej și al Moldovei nu este realizat pe deplin. El a menționat că Moldova ar putea exporta în mod direct produsele sale viticole în regiunea Voronej, precum și să coopereze în domeniul agricol.

„Avem o experiență internațională foarte mare în producția de semințe - porumb, floarea soarelui și grîu. Considerăm că multe dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate prin crearea unei Case de comerț, iar diaspora ar putea juca un anumit rol în unirea producătorilor din Moldova. Potențialul regiunii Voronej și al Moldovei ne permite să aprofundăm relațiile noastre și să le oferim un nou impuls”, a spus diplomatul.


Părțile au discutat și despre rezultatele „Zilelor Republicii Moldova în regiunea Voronej” și perspectivele cooperării socio-culturale. Andrei Neguța a dat ca exemplu sărbătoarea tradițională moldovenească de întîmpinare a primăverii Mărțișor, unde ar putea evolua ansamblurile creative din Voronej. Alte domenii de interacțiune sînt: sportul, odihna pentru copii, cooperarea dintre universități și schimbul de studenți.

Participanții la întîlnire au pus în discuție și problema necesității reluării traficului aerian dintre Voronej și Chișinău și restabilirii zborului direct, anulat anterior.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load