Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Moldova va deveni o grădină înfloritoare a CSI și a Europei. Opinie

8 apr. 2021,, 17:02   Economie
2281

Moldova va deveni o grădină înfloritoare a CSI și a Europei.

Această opinie a fost exprimată de șeful Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și a Mediului din Moldova Vasile Șarban.

Comentînd vremea neobișnuit de rece pentru luna aprilie înregistrată recent în țara noastră și răspunzînd la întrebarea dacă înghețurile nocturne vor afecta pomii fructiferi și cum va afecta acest lucru recolta viitoare, el a spus că nu crede că ultimele înghețuri au avut un impact puternic asupra pomilor fructiferi.

„Sper că ele nu vor influența negativ recolta. Vreau să explic că atunci cînd înflorește un pom cu fructe cu sîmburi , precum cireșul, vișinul, prunul, caisul și piersicul, la final doar 17-18% din flori obțin fructe. Dacă îngheață chiar pînă la 30%, conform legilor fiziologiei, acest lucru nu afectează grav recolta. Ele ar cădea chiar și fără îngheț. În cazul sîmburoaselor - măr, par, gutui - doar 5-8% din flori rămîn pe copac și ovarul crește. Deci toți copacii se reglează singuri”, - a remarcat Vasile Șarban.

El a reamintit că în perioada sovietică, Moldova era numită grădina înflorită a URSS.


„Sper că vom deveni o grădină înfloritoare a CSI și a Europei. Am o prognoză optimistă, deoarece, în ciuda dificultăților incredibile și a nesfîrșitelor dezastre meteorologice, acum în Moldova cresc aproape 142 de mii de hectare de grădini, din care 115,7 hectare dau roade. În plus, avem plantații de nuci, inclusiv de migdale și alune, care reprezintă 34,7 mii de hectare. Deci, avem ceva de oferit potențialilor noștri cumpărători”, a declarat șeful Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și a Mediului din Moldova.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав