Moldova va crește exporturile către țările din Golful Persic

20 sep. 2022,, 19:45   Economie
2150 0

Moldova dezvoltă infrastructura post-recoltare pentru exporturile de mere către țările din Golful Persic.

Despre aceasta scrie EastFruit, menționînd că în prezent, potrivit estimărilor experților, întreprinderile moldovenești de producție și vînzare de fructe au aproximativ 60 de linii de sortare a fructelor. Practic, acest echipament calibrează fructele prin metoda mecanica sau optica în ceea ce privește mărimea (diametrul, forma). Adesea, acest lucru a fost suficient pentru a forma livrări de export către piețele CSI și UE, precum și pentru a vinde fructe premium – de exemplu, ambalate în tăvi și flow-packs - e piața internă.

Cu toate acestea, în acest an livrările de fructe în țările din Golful Persic au devenit de mare importanță pentru pomicultorii și exportatorii moldoveni, notează EastFruit. Se efectuează în cutii telescopice de 18 kg în care, la cererea clientului, trebuie pus numărul exact de fructe. În special, în cazul merelor, în funcție de calibrul lor – 100 sau 110 buc. Avînd în vedere acest lucru, pentru pomicultura din Moldova, a devenit relevant pentru pomicultori sau comercianți să aibă linii de calibrare a fructelor atît ca dimensiune, cît și ca greutate.

Potrivit specialiștilor Proiectului Agricultură Eficientă din Moldova (ARM/USAID), în țară nu există cazuri de achiziționare de linii noi de sortare a fructelor atît pe mărime, cît și pe greutate. Cu toate acestea, din februarie a acestui an, cînd exportul de mere pe piața rusă a devenit foarte problematic pentru operatorii pieței moldovenești de fructe din cauza războiului din Ucraina, furnizarea acestor fructe din Moldova către țările din Golful Persic pe calea mării s-a intensificat brusc. Ca urmare, aproximativ 4 mii de tone de mere de recoltă 2021 au fost trimise în această regiune. Aproape toate aceste produse au fost sortate după greutate „manual, la ochi”.

Cu toate acestea, anul acesta, două mari întreprinderi agricole, cu sprijinul financiar al proiectului APM/USAID, și-au completat liniile de dimensionare existente cu noi module de sortare a merelor după greutate. În plus, probabil, unele companii comerciale au achiziționat linii de sortare a merelor în funcție de greutate „la mîna a doua”. Acest echipament permite exportatorilor să lucreze rapid, „la comandă”, mai eficient și potențial – cu costuri mai mici pentru forța de muncă și respingere forțată.


Aparent, datorită creșterii capacității infrastructurii post-recoltare și universalizării acesteia, exportul recoltei moldovenești de mere-2022 a mers din august în țările din Golful Persic (Dubai).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?