X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova va avea noroc dacă va reuși să păstreze actuala formulă de stabilire a prețului pentru gaze. Opinie

30 iul. 2022,, 11:00   Economie
3430 0

Moldova va avea noroc dacă va reuși să păstreze actuala formulă de calcul a prețului gazelor naturale furnizate de Gazprom, deoarece holdingul rusesc de gaze poate transfera țara noastră exclusiv la prețurile de piață, la prețurile spot pentru "combustibilul albastru", fără a include în formulă o anumită legătură la coșul de petrol.

O astfel de opinie a exprimat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, fostul viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vladislav Kulminski, în cadrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC-21, relatează Noi.md .

El a menționat că s-ar putea ca toamna și iarna aceasta tarifele la gazele naturale să fie inacceptabile pentru 75% din populația țării și este important ca autoritățile să evite o explozie socială, să prevină sărăcirea totală a cetățenilor, întreruperile de gaze, iar Cabinetul de Miniștri trebuie să găsească urgent resurse pentru a compensa creșterea prețului "combustibilului albastru".

Vladislav Kulminsky a subliniat că la iarnă gaz în Moldova va fi, dar va fi foarte scump, iar Guvernul trebuie să ia în considerare absolut orice scenarii, chiar și cele mai rele.

"Aș dori să subliniez încă o dată că problema nu constă în existența gazelor. Gaz va fi. Problema este că nu ne vom putea permite să achităm pentru acest gaz, iar dacă nu plătești pentru gaz, atunci nimeni nu ți-l va da pur și simplu. Adică așa putem ajunge fără gaz. Dacă nu plătim pentru el, atunci nu ne va fi livrat. Aproximativ 75% din populație nu vor putea plăti pentru gaz, pentru că vom obține un preț extrem de mare, iar pentru achitarea combustibilului în sezon va fi nevoie de 15 miliarde de lei", a declarat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova.


Potrivit acestuia, astăzi nu este momentul să facem anumite previziuni în nori, dar trebuie să fim extrem de realiști și să reieșim dintr-o situație absolut reală.

"Aceste scenarii și acele previziuni pe care le construim, trebuie să fie extrem de realiste și clare. Adică nu trebuie să pornim de la premisa că undeva cineva va interveni în această situație. Trebuie să ne bazăm pe puterea noastră. Cred că nu vom putea negocia cu Gazprom. Nu este realist acest lucru astăzi. Vorbesc despre perioada imediată de șase luni. Vă garantez că, chiar dacă domnul Dodon ar fi la putere astăzi, nici el nu ar fi în stare să ajungă la un acord de schimbare radicală în această istorie. Trebuia să negociem vara trecută. Nu în zadar acest contract a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani. Nu e în zadar această perioadă de cinci ani. Adică, toate acestea nu au fost făcute în zadar. Astăzi, să vii și să spui: știți, prețurile au crescut brusc, așa că hai să schimbăm totul, mi se pare puțin probabil să funcționeze. Moldova va avea cu adevărat noroc dacă va reuși să păstreze formula care a fost convenită pentru această perioadă de cinci ani", a spus Vladislav Kulminski.

El a reamintit că, în prezent, formula de calcul a prețului gazului prevede că perioada de vară costul gazului este format din 70% din prețul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă (TTF front month) și 30% din prețul coșului de petrol. În timpul iernii, se folosește formula inversă - 30% la 70%.

"Adică, în timpul iernii, formula ar trebui să fie 30% prețul spot la gaze care depășesc 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi, iar 70% va fi prețul coșului de petrol, care astăzi este aproape de $ 400. Adică, va fi deja un succes pentru Moldova. Dar personal nu sînt sigur deloc că această formulă va fi păstrată, deoarece este cu adevărat posibil să ni se spună că trecem la prețurile spot. Ei ne vor spune, fiți buni și achitați după aceste prețuri spot, care astăzi depășesc 2.300 de euro. Ei pot aduce drept justificare acel audit al datoriei pentru gaze, care nu a fost efectuat. Dar mi se pare că în lumea de astăzi, în aceste condiții de incertitudine maximă, deja nimeni nu mai oferă nici o justificare. Nimeni nu se deranjează să ofere vreo justificare. Prin gazoductul Nord Stream-1 a fost redusă furnizarea de gaze către Europa cu doar 20% din volumele planificate, indicate în contract. Dar sînt furnizate doar 20%. Adică, în lumea de astăzi, orice este posibil. Prin urmare, și Republica Moldova s-ar putea confrunta cu situația în care prețul gazelor va fi cel spot, adică fără această formulă cu o legătură bună de coșul de petrol, ceea ce este benefic pentru noi și poate fi calculat în viitor doar în baza cotațiilor de piață, a acestor prețuri nebunești care sar astăzi", a subliniat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?