Moldova cere sprijin autorităţilor chineze pentru exportul fructelor şi vinurilor

Moldova cere sprijin autorităţilor chineze pentru exportul fructelor şi vinurilor

Moldova solicită autorităților chineze sprijin în promovarea pe piaţă a fructelor, legumelor și vinurilor moldovenești prin intermediul rețelelor comerciale mari.


Este o solicitare adresată de președintele Parlamentului Moldovei, Zinaida Greceanîi, în cadrul unei întîlniri cu Vicepremierul Consiliului de Stat (Guvernul) al Republicii Populare Chineze Hu Chunhua, organizată în cadrul ediţiei a VIII a Forumului Economic Euroasiatic din Xi'an, transmite Noi.md.


În timpul întrevederii, discuțiile s-au axat pe identificarea subiectelor de interes comun care urmează a fi consolidate și dezvoltate în viitorul apropiat. În special, au fost abordate misiunile de afaceri și participarea la business-forumuri bilaterale, studierea pieței, dezvoltarea relațiilor comerciale, atragerea potențialilor investitori și promovarea exporturilor. 


Zinaida Greceanîi a invitat partea chineză să examineze posibilitatea deschiderii unui parc industrial în Republica Moldova, să ofere producătorilor de vinuri și produse agroalimentare oportunități de promovare a produselor moldovenești pe piața chineză, să investească în implementarea proiectelor investiționale de infrastructură, cele sociale și de promovare a turismului. 


Speakerul a mulțumit autorităților chineze pentru deschiderea celor două Case de Comerț ale Moldovei pe teritoriul Chinei. Totodată, a solicitat suport în promovarea produselor moldoveneşti pe piaţa internațională, în special a fructelor, legumelor şi produselor vinicole prin intermediul marilor reţele comerciale. 


La rîndul său, Vicepremierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a apreciat calitatea vinurilor și divinurilor moldovenești și a încurajat producătorii să promoveze produsele cât mai intens în cadrul Caselor de Comerț existente. 


Zinaida Greceanîi și-a exprimat dorința ca la următoarea ediție a Forumului Economic Euro-Asiatic să fie prezente și produsele moldovenești. Alte subiecte discutate s-au referit la avansarea și reluarea negocierilor Acordului de comerț liber, Acordului de liberă circulație, precum și necesitatea impulsionării activității Comisiei interguvernamentale moldo-chineze. Speakerul a mulțumit autorităților chineze pentru invitația de a participa la cea de-a 8-a ediție a Forumului Economic Euro-Asiatic și a lansat invitația Vicepremierului Consiliului de Stat al Chinei de a efectua o vizită în țara noastră.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load