COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6860

Moldova se confruntă cu o lipsă de spații de depozitare a fructelor

23 sep. 18:30   Economie
1350 0

Operatorii pieței de fructe și legume susțin că, de la mijlocul lunii septembrie, cererea pentru instalațiile frigorifice pentru depozitarea fructelor a crescut rapid. Potrivit analiștilor EastFruit, există mai multe motive pentru aceasta.

În primul rînd, un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi horticole din țară sînt în proces de recoltare a soiurilor de mere de toamnă. În același timp, pe fondul stagnării prețurilor la merele destinate prelucrării, mulți agricultori își schimbă tactica: ei încearcă să se concentreze în primul rând pe recoltarea și comercializarea merelor de calitate mai scăzută.

Pe de altă parte, cererea pentru aceste produse pentru revânzare în viitorul foarte apropiat de la comercianții exportatori nu este încă mare. În consecință, fermierii încearcă să vândă cea mai mare parte a unui măr relativ de înaltă calitate revânzătorilor pentru depozitarea pe termen lung. În acest scop, ei, dacă este posibil (și cererile furnizorilor angro), sortează fructele și le livrează la bazele clienților. În acest caz, prețul cu ridicata, de exemplu, pentru merele sortate Gala Bakey, Fără ambalaj, poate ajunge până la 7 lei/kg (0,4 USD/kg). În timp ce prețul mediu pentru merele din grupul de soiuri "Gala" pe piața moldovenească a fluctuat în intervalul 5,0-5,5 lei/kg (0,28-31 dolari/kg) pentru a treia săptămână.

În consecință, fermierii încearcă să vândă cea mai mare parte a merelor de înaltă calitate dealerilor pentru depozitare pe termen lung. În acest scop, în măsura posibilității, ei sortează fructele și le livrează clienților.

În acest caz, prețul angro, de exemplu, pentru merele sortate Gala Bakey, fără containere, poate ajunge la 7 lei/kg (0,4 USD/kg), în timp ce, în medie, pe piața moldovenească, prețul la merele de soiul Gala a fluctuat pentru a treia săptămînă în intervalul de 5,0-5,5 lei/kg (0,28-0,31 USD/kg).


În același timp, un număr considerabil de producători speră încă să vândă mere direct din livadă și așteaptă cereri din partea furnizorilor. Cu toate acestea, activitatea acestora din urmă este mică, deoarece oferta depășește semnificativ cererea. Drept urmare, un măr destul de bun, cum ar fi „ Gala Mast”, poate fi cumpărat direct din câmp pentru depozitare în condiţiile transportării și sortării de către cumpărător la un preț de 3,5-4,5 lei/kg (0,20-0,25 USD/kg).

Un al doilea motiv al creşterii concurenței între fermieri „pentru spațiul frigorific” este faptul că unele întreprinderi horticole cu infrastructură dezvoltată post-recoltare se concentrează la moment pe recoltarea/sortarea propriilor produse, iar bazele pentru furnizorii externi de mere sunt închise.

Mai mult ca atît, este probabil ca recolta de mere tîrzii să fie una bogată, inclusiv soiurile ieftine, cum ar fi Idared. Pentru aceste fructe de înaltă calitate, va trebui, de asemenea, să fie rezervată o anumită parte a capacității de depozitare a fructelor în frigidere.

În cele din urmă, nu este exclus ca în octombrie producătorii de prune și struguri de masă de soiuri tîrzii, inclusiv a soiului „Moldova” să se alăture competiției pentru spaţiile frigorifice.

Prin urmare, participanții la piață resimt lipsa capacităților de stocare a fructelor, deși Moldova este una dintre țările cu o ofertă destul de bună a facilităților de stocare a fructelor.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽