Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

Moldova propune reglementarea calității strugurilor pentru export

12 ian. 10:30   Economie
1790 0

Specialiștii mai multor organizații agricole din Moldova propun Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) elaborarea unui act normativ care să stabilească parametrii de calitate ai strugurilor de masă destinați exportului. În opinia lor, "reglementările trebuie să fie mai stricte decît pentru produsele destinate vînzării pe piața internă și, de asemenea, poate, nu ar trebui să aibă nu un caracter consultativ, ci obligatoriu".

Potrivit EastFruit, motivul unei astfel de propuneri a fost faptul că în ultimii ani, potrivit directorilor asociațiilor viticole, în Moldova s-a dezvoltat o strategie de marketing incorectă. De obicei, chiar la începutul sezonului de recoltare în masă și vînzare a strugurilor de masă (de pe plantații deschise), cultivatorii oferă pentru export produse de calitate scăzută, sperînd să vîndă produsele de o calitate mai bună la mijlocul și sfîrșitul sezonului, cînd, așa cum speră ei, nivelul prețurilor de achiziție va crește.

Cu toate acestea, conform observațiilor comercianților, anume primele livrări de struguri formează percepția cumpărătorilor străini cu privire la nivelul general al calității recoltei din acest an în Moldova. Calitatea scăzută a primelor loturi de struguri de probă, potrivit vînzătorilor, "strică imaginea produselor moldovenești pentru întregul an de comercializare, ca urmare, este greu de negociat cu privire la creșterea prețurilor chiar și pentru produsele de înaltă calitate".

Conducătorii organizațiilor viticole susțin că analiza prețurilor la produsele de export arată că "adesea nivelul prețurilor de cumpărare angro în prima jumătate a sezonului de comercializare, cînd nu se vînd cei mai buni struguri, este de obicei egal sau chiar mai mare decît prețurile la strugurii de înaltă calitate vînduți în a doua jumătate a sezonului". Având în vedere acest lucru, în opinia lor, "este necesar de încurajat faptul, inclusiv la nivel de reglementare, ca viticultorii moldoveni să vîndă, în special pentru export, struguri de cea mai bună calitate la începutul sezonului, la scurt timp după recoltare".


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав