Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 933

Moldova poate crea un hub regional pentru furnizarea de îngrășăminte către UE

5 aug. 14:45   Economie
1411

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Almat Aidarbekov.

Părțile au analizat perspectivele de dinamizare a dialogului moldo-kazah, în contextul aniversării a 30-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în special pentru valorificarea potențialului de colaborare în domeniul comercial și economic, transmite moldpres.md.

Părțile au discutat și despre importanța stimulării cooperării oamenilor de afaceri din cele două state, inclusiv prin organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe de colaborare comercial-economică și a unui business-forum bilateral în format on-line. De asemenea, premierul a accentuat că Uniunea Europeană a sporit accesul pentru producția autohtonă, astfel încît Republica Moldova, poate deveni o platformă atractivă din perspectiva deschiderii unor întreprinderi comune și atragerii investițiilor, cu realizarea ulterioară a producției pe piața europeană.

Șefa Executivului a subliniat interesul aparte pentru activizarea parteneriatului în sectoare specifice, în special, cel agricol și cel energetic. Subiectele cheie, în acest sens, vizează oportunitățile de livrare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților din Kazahstan în Republica Moldova, dar și posibilitatea organizării unui hub regional pentru livrarea îngrășămintelor, inclusiv în țările UE și în Ucraina. De asemenea, au fost discutate posibilitățile de livrare a păcurii și cărbunelui.

La rîndul său, Almat Aidarbekov și-a exprimat convingerea că intensificarea colaborării pe acordurile bilaterale și reluarea activității Comisiei interguvernamentale va genera noi rezultate în domeniile comercial-economic și investițional, creînd un spațiu potrivit pentru dialogul constructiv la nivel de autorități, investitori și oameni de afaceri.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав