X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Moldova nu va putea ieși din criza gazelor fără participarea Rusiei. Opinie

24 noi. 2021,, 12:00   Economie
2732 2

Moldova nu va putea rezolva criza gazelor cu ajutorul României și Ucrainei, fără participarea Rusiei. Singura ieșire din situație pentru Chișinău este continuarea cooperării cu Federația Rusă. O astfel de opinie a exprimat analistul principal al Fondului Național de Securitate Energetică, Igor Iușkov.

”Chișinăul încearcă să negocieze furnizarea unor volume suplimentare de gaze cu România și Ucraina, dar ea va achiziționa resursa energetică doar din Rusia. În acest sens, se poate concluziona că țara are o poziție nu doar slabă, dar zero de negociere”, a menționat expertul.

Anterior, Gazprom a avertizat că va întrerupe livrările de gaze dacă Chișinăul nu va plăti pentru ele. Ca răspuns la aceasta, Moldovagaz a decis să implice autoritățile țării în soluționarea problemei. Toate acestea au loc ținîndu-se cont de faptul că Moscova a semnat recent un nou contract pe cinci ani cu Moldova pentru furnizarea de combustibil.

De la începutul lunii noiembrie, după amenințarea de a rămâne fără gaz în timpul iernii, Chișinăul a acceptat să semneze un contact cu Gazprom - combustibilul a fost furnizat la prețul pieței. După doar trei săptămîni, Gazprom nu a primit plățile necesare. De asemenea, nerezolvată a rămas și problema datoriei anterioare a țării.

"Logica este următoarea: dacă voi nu achitați nici pentru livrările curente de gaze, atunci cum ne veți plăti datoria? Și se dovedește că voi nici nu aveți de gînd să achitați datoria? Moldova are o poziție zero de negociere", a explicat Iușkov.


Potrivit lui, Moldova singură a cerut să transfere țara la un astfel de sistem de plată a gazelor, atunci cînd combustibilul depinde de prețurile spot de pe piață. Cu toate acestea, prețul resursei energetice s-a ridicat brusc, iar Chișinăul "s-a retras", realizînd că achiziția ar fi foarte scumpă.

"Nu există furnizori alternativi, încercările de a cumpăra gaze din România și Ucraina nu au fost încununate cu succes, toți au oferit prețuri mai mari decît oferă Gazprom", a subliniat analistul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?