X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova nu poate pierde piața din Est. Opinie

24 ian. 2022,, 09:45   Economie
2583 15

Moldova nu trebuie să piardă piața din Est pentru că acest lucru ar distruge posibilitatea de a organiza producția în țara noastră și de a crește exportul produselor moldovenești.

Această opinie a fost exprimată de doctorul în științe economice în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice, fostul viceministru al Industriei și Comerțului (în anii 1995-1997), fost șef al departamentului Planului de Stat al RSSM, Mihail Poisic, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a recunoscut că Planul de stat a fost în principiu un lucru într-adevăr bun, util, dar ar putea exista doar într-un stat mai mare decît actuala Republică Moldova. Dar, potrivit expertului economic, cu toate acestea, în Moldova lipsește planificarea.

"Nu există suficientă coordonare, aș spune așa. Pentru că nu există cunoștințe. Vă voi da un exemplu. Orice producție are sens numai dacă ai cui vinde ceea ce se produce. Iar când "ucidem" piața, adică facem totul pentru a rupe aceste relații cu piața estică, atunci "ucidem" oportunitatea de organizare a producției. Pentru că produsele noastre pe parcursul a trei decenii și-a pierdut competitivitatea și au început să fie uitate", a spus Mihail Poisic.
Potrivit lui, dacă vom compara PIB-ul Moldovei în 1990 și PIB-ul său în 2020, acesta va fi cu aproximativ un sfert mai puțin.

"Adică, PIB-ul acum este cu un sfert mai mic. Dacă vom lua produsele agricole, noi producem de două ori mai puține produse, dacă industria - atunci cu aproximativ 30% mai puțin. Există așa o noțiune ca valoare adăugată. Una este cînd ai proiectat un produs și l-ai făcut absolut singur și alta este cînd ți s-au trimis țesături, modele, documentație și ai cusut după modelele altcuiva, lucrând cu materii prime. Sau ți-au trimis un cablu verde și unul roșu, apoi voi ați pus capetele și ați unit totul în conductori. Adică, în ceea ce privește volumele sînt cifre imense, dar în ceea ce privește valoarea adăugată - este o sumă minusculă. Și apoi apare următoarea coliziune. Dacă nu există producție, atunci nu este nevoie de personal calificat, iar lipsa nevoii de personal duce la lipsa nevoii de educație, știință etc.", a remarcat doctorul în științe economice.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?