X 
Cazul Șor stiri: 599

Moldova își va intensifica cooperarea cu statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb

7 dec. 2022,, 14:15   Economie
1766 0

În perioada 5-6 decembrie, la Geneva, s-a desfășurat cea de-a 5-a rundă de negocieri privind Acordul de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA) - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, însoțit de reprezentanții Misiunii Permanente pe lînga Organizația Mondială a Comerțului a țării noastre la Geneva, iar delegația țărilor membre EFTA a fost reprezentată de către ambasadorul Islandei, Einar Gunnarsson.

Oficialii au definitivat ofertele de acces pe piață pentru comerțul cu bunuri și servicii, iar echipa RM a accentuat aspectele privind protejarea producătorilor autohtoni și obținerea eliminării taxelor vamale pentru produsele cu potential de export, precum produsele agricole, cu scop de diversificare a piețelor de desfacere pentru produsele moldovenești și eliminarea barierelor tarifare și netarifare în raport cu țările semnatare.

Negocierile pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimbau fost lansate în 2021, avînd la bază declarația comună privind cooperarea economică semnată în 2017.

În perioada ianuarie-septembrie 2022, comerțul total dintre Republica Moldova și țările EFTA a înregistrat suma de 102 mln. USD, din care circa 61 mln. USD au constituit exportul produselor moldovenești, iar importul de mărfuri a constituit circa 41 mln. USD, înregistrînd astfel balanța comercială pozitivă în favoarea Republicii Moldova.


În anul 2021, comerțul total dintre Republica Moldova și țările EFTA a înregistrat 175 mln. USD, dintre care 55,3 milioane USD au reprezentat importuri din țările EFTA și 119,8 mln. USD au reprezentat exporturile Republicii Moldova către țările EFTA.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?