Moldova îşi doreşte majorarea exporturilor de fructe, alcool şi produse conservate spre UEEA

Moldova îşi doreşte majorarea exporturilor de fructe, alcool şi produse conservate spre UEEA

Moldova este interesată în extinderea exporturilor sale de fructe, produse alcoolice și conserve în țările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA).


Declaraţia în cauză a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul discursului său, ţinut la Sankt Petersburg, în timpul unei întruniri extinse a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, la care Moldova participă pentru prima dată în calitate de observator, transmite Noi.md.


Șeful statului a menționat că Republica Moldova este interesată să atingă un nivel mai înalt de cooperare cu țările Uniunii Economice Eurasiatice practic în toate domeniile economiei, energiei și migrației.


El a reamintit că Moldova este un producător tradițional al unei game de produse de înaltă calitate, care înregistrează o cerere înaltă în țările UEEA, lucru care trebuie să fie neapărat valorificat. Igor Dodon a subliniat că în 2017, țările UEEA au importat din alte țări: 1,6 milioane tone de mere și pere, dintre care 230 mii tone din Moldova, 183 mii tone de legume, inclusiv un total de 11 mii tone din Moldova, 590 mii tone de caise, cireșe, piersici, prune, în total din Moldova 56 mii tone, 560 mii tone de struguri, cota Moldovei fiind de 60 mii tone. Aceeași situație este cu alcoolul și conservele.


Potrivit președintelui, o analiză comparativă arată un potențialul imens pentru creșterea exportului de produse pe piețele UEEA, ceea ce va da un impuls foarte puternic creșterii economice și va contribui la crearea a sute de mii de locuri de muncă în Moldova.


În același timp, după cum a menționat Igor Dodon, Moldova are ceva de oferit partenerilor din UEEA. „Este vorba despre condiții bune pentru organizarea diferitelor întreprinderi pe teritoriul său, cu exportul ulterior al produselor finite către țările care au acorduri de liber schimb cu Moldova: Uniunea Europeană, CSI, Zona Central Europeană de Liber Schimb și Turcia", a spus el.


Șeful statului a menționat că Moldova, ca țară neutră, întreține relații reciproc avantajoase cu diferite țări ale lumii, dar acordă o atenție deosebită relansării și aprofundării cooperării cu partenerii tradiționali din spațiul post-sovietic.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load