În cadrul proiectului, va fi folosită o metodologie globală dezvoltată de Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor (UNDRR) și Coaliția pentru Infrastructura Rezilientă la Dezastre (CDRI).
Metodologia include etape și criterii pentru revizuirea politicilor, strategiilor și legislației naționale, ajutînd guvernele și părțile interesate să înțeleagă riscurile și vulnerabilitățile și să consolideze reziliența infrastructurii critice.
Republica Moldova se numără printre primele țări din Europa și Asia Centrală care implementează această metodologie. Proiectul va cartografia principalele sectoare și cadrele de reglementare legate de infrastructurile critice (transport, apă, energie). De asemenea, vor fi analizate datele calitative și cantitative despre vulnerabilitățile și expunerea la pericole naturale și provocate de om, precum și impactul acestora. În esență, se va evalua starea națională a infrastructurii critice.
Ministrul Andrei Spînu a declarat: „Dezvoltarea unei infrastructuri de calitate, fiabile, durabile și sigure pentru a sprijini dezvoltarea economică este una dintre prioritățile noastre. Republica Moldova are nevoie de infrastructură de calitate, rezistentă și sustenabilă. Acest studiu ne va ajuta să înțelegem situația generală și cum putem investi mai eficient în infrastructura critică.”La finalul studiului, experții vor prezenta situația infrastructurii și vor face recomandări pentru abordarea lacunelor prin guvernanța riscurilor de dezastre, adaptarea la schimbările climatice și o listă de investiții prioritare.
Adăuga comentariu