X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Moldova introduce conceptul de „salariu minim pe ţără"

18 mai. 01:00   Economie
45074

Autoritățile moldovenești urmează să introducă un concept unificat de „salariu minim pe țară” pentru sectoarele privat și public ale economiei. Ministerul muncii și protecției sociale a pregătit o lege specială pe acest subiect, care va desființa conceptul de „salariu minim garantat” practicat pînă acum în sectorul real al economiei.

Este vorba despre faptul că salariul minim pe țară va fi stabilit de guvern, pe baza a doi indicatori de importanță fundamentală: ritmul de creștere a productivității muncii și creșterea indicelui prețurilor de consum în țară.

Dacă acest proiect de lege va fi adoptat de parlament, salariul minim în Republica Moldova, indiferent de forma de proprietate a întreprinderii sau societății în care este angajat salariatul, nu va fi mai mic decît salariul minim actual.

Realizarea acestei sarcini este direct legată de obligațiile autorităților moldovenești față de FMI, care sînt prevăzute în actualul program de 40 de luni al guvernului și al Băncii naționale cu Fondul. Componenta financiară a programului depășește 795 milioane dolari, FMI furnizează aceste fonduri țării în condiții favorabile, pentru schimbări structurale și reformele în curs menite să ofere stabilitate economiei moldovenești.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав