Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Moldova în clasamentul Indicelui global al inovației 2020. Ce loc a ocupat

3 sep. 2020,, 09:45   Economie
2045

Republica Moldova s-a plasat pe locul 59 din 131 de țări și economii în clasamentul Indicelui global al inovației 2020 (The Global Innovation Index, GII), acumulînd în total 32,98 de puncte din 100 posibile.

Potrivit clasamentului, în anul 2020, la sub-indicele intrări de inovații țara noastră s-a clasat pe locul 75, iar la sub-indicele ieșiri de inovații a ocupat locul 48. La capitolul infrastructură sîntem poziționați pe locul 88, capitalul uman și cercetare – locul 75, ieșiri creative – locul 51, sofisticarea pieței – locul 42, sofisticarea afacerilor – locul 88, instituții – locul 81, iar la indicatorul cunoștințe și rezultate tehnologice – locul 51. Republica Moldova s-a poziționat pe locul 6 la nivel global în rîndul țărilor cu venituri medii inferioare.

Conform ediției curente a Indicelui Global al Inovației lansată pe 2 septembrie, Elveția conduce clasamentul, păstrîndu-și poziția încă din 2011. Aceasta este urmată de Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Olanda. Republica Coreea se alătură pentru prima dată în top 10 cele mai inovative țări.

Ucraina este pe locul 45, în timp ce România ocupă locul 46.

Indicele Global al Inovației este unul dintre cele mai importante studii de referință pentru măsurarea performanței țărilor în baza inovării. Sunt luate în calcul 131 de țări din întreaga lume, folosind aproximativ 80 de indicatori printre care: capitalul uman și de cercetare, infrastructura, creditele, investițiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activității creative etc.


Clasamentul Indicelui global este publicat anual din 2007 și este realizat de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Universitatea americană Cornell și școala de management franceză Insead.

Tema Indicelui Global al Inovației din acest an este: “Cine va finanța inovația?”, avînd în vedere daunele economice globale provocate de pandemia COVID-19.

„Răspîndirea rapidă și la scară mondială a coronavirusului necesită o gîndire nouă pentru a asigura o victorie comună asupra acestei provocări globale”, spune Directorul general al OMPI, Francis Gurry. „Chiar dacă pandemia COVID-19 a generat efecte imediate asupra umanității și asupra economiei mondiale, guvernele trebuie să se asigure că pachetele de salvare sînt orientate spre viitor și să susțină institutele de cercetare, companiile și pe cei cu idei inovatoare pentru era post COVID. Inovațiile oferă soluții.”, susține Francis Gurry.

Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu noutățile în materie de inovații și de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiționale de inovare, reflectînd prin prisma indicatorilor ce țin de cercetare și dezvoltare situația la nivel global, regional și național.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав