Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Moldova are probleme cu exportul merelor

8 iun. 2021,, 14:15   Economie
2388

Moldova are în continuare probleme cu exportul merelor, iar livrările acestora în luna mai 2021 nu au crescut, comparativ cu luna precedentă, precum și cu luna mai a anului trecut.

Despre acest lucru a aunțat EastFruit, menționînd că, potrivit Serviciului Vamal al Moldovei, în luna mai a acestui an, din țară au fost exportate puțin peste 18 mii tone de mere.

Conducătorii organizațiilor de grădinari și comercianți speră că volumul exporturilor de mere din luna mai va depăși nivelul din luna precedentă (în aprilie-aproximativ 20 de mii de tone). Cu toate acestea, în ciuda majorării livrărilor de mere moldovenești pe piața rusă în prima jumătate a lunii mai, pînă la sfârșitul lunii trecute, comercianții nu au reușit să mențină o rată ridicată de export.

În mai 2020, Moldova a exportat puțin sub 25 mii tone de mere, în mai 2019 – aproximativ 21 mii tone, în mai 2018 – aproape 15 mii tone. Statistica ultimilor trei ani arată că în luna iunie volumul exportului de mere moldovenești se redude brusc – pînă la 3,2-5,2 mii tone.

Între timp, potrivit asociațiilor pomicultorilor, în frigiderele întreprinderilor horticole și comerciale din Moldova rămân zeci de mii de tone de mere. În ciuda faptului că pînă la sfîrșitul primei săptămîni a lunii iunie, prețurile la merele din aproape toate soiurile au scăzut cu 1-1,5 lei față de nivelul lor din ultima decadă a lunii mai – pînă la 6,5-11 lei/kg (0,36-0,61 dolari/kg), rata de export a acestor fructe este în scădere.


În paralel cu stagnarea vînzărilor de mere pentru "piața proaspătă", se observă o creștere a ofertei lor pentru prelucrare. Fabricile de preparare a concentratelor plătesc în prezent nu mai mult de 1,5-2,0 lei/kg (0,08-0,11 dolari/kg) pentru merele tehnice din recolta anului trecut.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав