COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+1568)   TRATAȚI 305 068     DECESE 7459(+35 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7672

Moldova ar putea să rămînă fără benzină deja în iulie?

30 iun. 09:03   Economie
2950 2

Noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi va duce la un colaps în sector şi lipsă a carburanţilor pe piaţă după întîi iulie. O spun petroliştii potrivit cărora, mai multe companii ar putea să îşi sisteze activitatea.

Într-o scrisoare a Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova adresată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului se menţionează că marja comercială propusă în noua metodologie nu acoperă nici măcar cheltuielile minime necesare bunei funcționări în sector.

"Toate companiile petroliere vor fi nevoite să suporte pierderi financiare fără precedent. Implementarea Metodologiei în versiunea actuală va declanșa un efect domino: falimentarea companiilor într-o perioadă scurtă de timp. Va avea un impact major negativ imediat nu doar asupra economiei, dar și va implica riscuri asupra imaginii Republicii Moldova", se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Temerile petroliştilor sînt susţinute şi de expertul economic Veaceslav Ioniţă. Acesta consideră că noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi este o parodie, iar dacă nu va fi modificată în scurt timp va duce la falimentarea majorităţii companiilor.

"Nu poate fi numită metodologie, este o ruşine nu are formule de calcul nimic, au luat din pod. Companiile micuţe petroliere pe care le avem vor falimenta toate, cu certitudine, nu supravieţuieşte nimeni, parcă avem o strategie naţională a omorî agricultura asta este următorul efect. Vom avea companii care vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea", a declarat expertul economic Veaceslav Ioniţă.


Unii experţii nu exclud că petroliştii ar putea crea un deficit artificial de carburanţi pe piaţă pentru a încerca să arate că noua metodologie este greşită.

"Ar putea să nu efectueze importuri ca să demonstreze că nu funcţionează metodologia, ar putea să menţină în stocuri să nu pună în vînzare şi să creeze artificial un deficit pe piaţa combustibililor", susţine expertul economic Roman Chirca.

De cealaltă parte, ANRE afirmă că a respectat toate principiile legale de reglementare a preţurilor la carburanţi.

"A fost discutată, au fost invitate toate părţile interesate care au participat la şedinţele publice. Oricine poate să acceseze şi să vadă care au fost propunerile înaintate de petrolişti. Toate aspectele care i-au nemulţumit au fost discutate în aceste şedinţe", a menţionat şeful Servicii Comunicare ANRE, Galina Sanduţă.

Noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi a fost aprobată de ANRE în data de 14 iunie, iar marţi a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial. Aceasta va intra în vigoare de la întîi iulie. În noua formulă de calcul sînt incluse cotaţiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cele TVA prevăzute în Codul Fiscal. De asemenea, se va include marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE.

Petroliştii care vor depăşi preţurile maxime calculate riscă să rămînă fără licenţă pentru două luni. Parlamentul a decis ca preţurile la carburanţi să fie din nou plafonate, după ce timp de jumătate de an, acestea au crescut cu aproximativ 30 la sută. După aceste scumpiri în lanţ, Consiliul Concurenţei a iniţiat o anchetă, însă rezultatele
nu au fost făcute publice.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽