Criza energetică stiri: 1635
Cutremure stiri: 271

Moldova ar fi putut cumpăra gaz rusesc la un preț de pînă la 200 de dolari. Opinie

2 noi. 2021,, 11:45   Economie
4499 6

Moldova ar fi putut cumpăra gaze naturale rusești la un preț de pînă la 200 de dolari pe mia de metri cubi dacă ar fi colabora mai strîns cu Uniunea Economică Eurasiatică și nu renunța la statutul de observator în ea.

Această opinie a fost exprimată de președintele PSRM, Igor Dodon, menționînd că membrii Uniunii Economice Eurasiatice cumpără gaz rusesc la un preț de 120-160 dolari pentru mia de metri cubi, adică de cîteva ori mai ieftin decît Moldova.

Igor Dodon consideră că decizia Maiei Sandu de a se retrage din această platformă este eronată și aduce prejudicii cetățenilor Republicii Moldova.

„Membrii Uniunii Euroasiatice au obținut preț la gaz de 120-160 de dolari, maxim 200 de dolari pentru mia de metri cubi. Atunci îmi pun întrebarea, colaborarea Republicii Moldova pe această platformă este benefică? Evident că da, fără nici un angajament”, a declarat Dodon.

El a vorbit și despre situația privind statutul de observator în cadrul acestei organizații. Potrivit lui, președintele țării este responsabil de politica externă, el duce mesajul în exterior, atunci când mesajele duc la unele angajamente din partea Republicii Moldova, atunci există proceduri: de exemplu, aprobarea hotărârii de guvern.


”În acest caz nu sunt angajamente. Președintele s-a adresat pentru a obține un rol de observator și 5 state au acceptat. Regret că actuala conducere nu vrea să folosească această platformă”, a precizat Dodon.

Amintim că Republica Moldova a obținut statut de observator al Uniunii Economice Eurasiatice în mai 2018.

Președintele țării, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova nu a devenit oficial observator în Uniunea Economică Eurasiatică, deoarece procedurile necesare nu au fost adoptate. "A fost decizia fostului președinte Igor Dodon. A semnat ceva acolo și nu s-a întâmplat nimic altceva. Există proceduri interne ale Republicii Moldova care nu au avut loc, iar acest proces nu a fost finalizat. Astfel, Moldova nu este observator în UEE", a menționat Președintele Republicii Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав