Moldova a sporit de zece ori importurile de cartofi şi legume din Ucraina

Moldova a sporit de zece ori importurile de cartofi şi legume din Ucraina

Moldova devine una din principalele piețe de desfacere pentru producătorii ucraineni de cartofi, legume și ciuperci.


În primele trei trimestre ale anului 2018, exportatorii ucraineni și-au crescut veniturile provenite din exporturile de legume, cartofi și ciuperci în Moldova de 4,4 ori. Cît priveşte volumele de exporturi, acestea au crescut de aproximativ 10 ori, transmite Noi.md.


Informaţia este făcută publică de analiștii EastFruit cu menţiunea că cea mai însemnată creştere a fost înregistrată la exporturile de cartofi comerciali din Ucraina în Moldova. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2018, cantităţile de cartofi comerciali, exportate în țara noastră, au+constituit 11,3 mii tone, acest volum fiind de 18 ori mai mare decît în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile de ceapă, în aceeași perioadă, au crescut de mai bine de o sută de ori, ajungînd la 4,3 mii tone. Exporturile de roșii ucrainene în Moldova au sporit de 20 de ori – pînă la 835 tone, iar exporturile de varză proaspătă – de 82 de ori sau pînă la 750 de tone.


În acelaşi timp, experţii indică asupra creşterii de exporturi de şampinioni din Ucraina în Moldova. În perioada primelor trei trimestre ale anului 2018, exporturile acestui gen de produse au depăşit triplu volumele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2017, iar volumele exportate u ajuns la 653 tone. Practic, aceleaşi au fost volumele de morcovi proaspeţi ucraineni, importaţi în Moldova, exporturile crescînd de cinci ori. Creșterea exporturilor a fost înregistrată, de asemenea, la sfecla și castraveți, totuşi volumele de export au fost mai modeste.


Potrivit analiştilor, creşterea exporturilor ucrainene de legume si cartofi către Moldova s-a intensificat în special odată cu începutul noului sezon de producere. Astfel, în luna septembrie, livrările de cartofi din Ucraina spre Moldova au crescut de 136 ori.
 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load