X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Moldova a exportat în Rusia un volum record de mere

12 mar. 2019,, 17:00   Economie
2703 0

În ianuarie 2019, exportul de mere din Moldova în Rusia a atins cifra record pentru această lună în întreaga istorie a livrărilor.

Timp de o lună, potrivit EastFruit, pe piaţa rusească au fost livrate din Moldova 27,7 mii tone de mere proaspete, ceea ce a depășit cifrele din anul 2018 cu 8%. Astfel, volumul livrărilor de mere din Moldova către Rusia, în ianuarie, este în creştere deja timp de trei ani consecutiv, transmite Noi.md.

Potrivit experților, ponderea Moldovei în exporturile de mere spre Rusia, în ianuarie, a fost de asemenea una record - 38%. În total, în luna ianuarie, 2019, în Rusia au fost exportate 72,5 mii tone de mere din Moldova, ceea ce este cu 5% mai mult decît în luna ianuarie a anului precedent. Potrivit EastFruit, de la începutul sezonului (august 2018), Moldova a furnizat deja 137,1 mii tone de mere de desert pe piața Federației Ruse.

Serbia, care, acum două sezoane, era liderul livrărilor, continuă să piardă teren pe piața rusească. Astfel, în ianuarie, Serbia a reușit să exporte în Rusia doar 13,6 mii tone de mere, sau cu 6% mai puțin decît acum un an mai devreme. Acum doi ani în urmă, în ianuarie, 2017, Serbia a livrat în Rusia 25,8 mii tone de mere.

Ponderea Chinei în livrările de mere spre Rusia a scăzut și mai puternic, această scădere fiind cauzată de scăderea recoltei de mere în această țară, în anul 2018. La rîndul său, Azerbaidjanul a continuat să își sporească prezența pe piața rusească a merelor, crescîndu-şi livrările, în luna ianuarie, cu 60%, pînă la 10,4 mii tone.


În mod neașteptat, în luna ianuarie, a crescut volumul exporturilor de mere din Belarus, care a avut, anterior, probleme serioase din cauza reexporturilor producţiei pe piața rusească. De asemenea, brusc, au crescut de 4,4 ori exporturile de mere din Macedonia de Nord spre Rusia. Apropo, această țară este la fel suspectată de reexportul merelor din UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?