Moldova a crescut brusc exportul de struguri către țările UE

30 ian. 15:45   Economie
1789 0

În 2022, Moldova a crescut brusc exportul de struguri de masă către principalele piețe din UE

Experții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova menționează că, comparativ cu anul precedent, în 2022, livrările de struguri de masă moldovenești în România aproape s-a dublat - pînă la 21 mii tone, iar către Polonia s-a triplat - pînă la 4,5 mii tone. Exportul acestui produs în Letonia a constituit 1,6 mii tone, în timp ce în anii precedenți nu depășea o sută de tone. Acestor trei țări le-au revenit aproximativ 90% din volumul total al livrărilor de struguri din Moldova către Uniunea Europeană, relatează EastFruit.

În același timp, în ciuda embargoului rusesc, în 2022 exportatorii moldoveni nu au reușit să schimbe raportul exportului de struguri din CSI spre UE. Ca și în anii precedenți, acesta a constituit aproximativ 60/40.

Conform statisticilor preliminare, în ultimul an calendaristic, Moldova a vîndut aproximativ 78 de mii de tone de struguri pe piețele externe, inclusiv aproximativ 52 de mii de tone de struguri recoltați în 2022 (acest rezultat poate fi considerat final pentru sezonul de marketing, deoarece în ianuarie 2023 țara aproape că nu a exportat struguri). Cifra exportuliu de anul trecut este aproape de un record, în ultimul deceniu Moldova a exportat mai mult doar în 2017 (80 mii tone) și 2019 (79 mii tone).

Conform estimărilor experților, recolta brută de struguri de masă din țară s-a ridicat la 90-100 de mii de tone, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari cifre din ultimii cinci ani. În structura recoltei–2022, ponderea strugurilor de calitate pentru export conform standardelor locale a fost destul de ridicată - nu mai puțin de 50-60%.

1
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий