X 
Preşedintele stiri: 3607

Moldova a crescut brusc exportul de legume

2 mar. 15:15   Economie
2153 0

Moldova a exportat anul trecut aproape 11 mii tone de legume în valoare totală de circa 4 milioane de dolari.

Despre acest lucru scrie EastFruit, cu referire la datele Serviciului Vamal al Moldovei, menționînd că volumul fizic al exporturilor este de două ori mai mare decît cu un an mai devreme. Ponderea principală în structura exportului i-a revenit legumelor din "setul de borș". Și anume: ceapă – aproximativ 8 mii tone; morcovi, sfeclă, usturoi, condiment - aproximativ 2,4 mii tone. Aproximativ 90% din livrările externe de legume moldovenești au fost către Ucraina.

Anterior, EastFruit a anunțat, cu referire la managerii întreprinderilor care importă resurse pentru producția agricolă, că fermierii moldoveni au cumpărat un volum de semințe de ceapă cu aproximativ 30% mai mare decît anul trecut. Iar, conform estimărilor experților, în 2022, cu ceapă în țară au fost ocupate nu mai mult de 2-2,5 mii de hectare. Cu toate acestea, creșterea prognozată a culturilor de ceapă pentru recolta-2023 este puțin probabil să fie excesivă. Chiar dacă noua recoltă de ceapă în Moldova va fi bună, cel mai probabil că exportul de ceapă din recolta nouă în Ucraina vecină, la fel ca anul trecut, va fi intensiv.

Însă recolta-2023 în Moldova nu va fi neapărat mare. Agronomii menționează că fermierii din țară alocă anul acesta suprafețe pentru însămînțarea cepei de primăvară după nu cele mai bune culturi din anii trecuți. În plus, accesul la sursele de apă și tarifele pentru livrarea acesteia pe cîmpuri vor fi un factor limitativ semnificativ în producția de rădăcinoase în acest an.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий