Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Mold-street: Războiul între Gazprom și Moldovagaz continuă

20 noi. 2019,, 09:14   Economie
3682 3

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat o nouă pretenție a gigantului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329,55 milioane de dolari de la Moldovagaz pentru gazele natural livrate în 2016, transmite NOI.md cu referire la Mold-street.

Potrivit raportului trimestrial al Gazprom, concernul rus s-a adresat în instanța de arbitraj cu această solicitare în februarie 2019, iar pe 27 iunie, instanța a finalizat audierile pe marginea litigiului, ca pe 5 august să decidă satisfacerea pretențiile concernului rus.

Cum Gazprom poate încasa banii

De notat că în fiecare an, începînd cu 2008, Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține cîștig de cauză.

Astfel este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă acestea sînt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.


În ultimii ani datoria autoproclamatei rmn este în continuă creștere și a depășit deja șase miliarde de dolari. Aceasta nu apare în rapoartele Moldovagaz, care relevă că la finele anului 2018, întreprinderea avea datorii de circa 13,2 miliarde de lei, din care 10 miliarde lei față de entități afiliate.

E adevărat că avea de recuperat creanțe de circa 6 miliarde lei, incluisv 3,3 miliarde lei sînt creanțe comerciale, iar 2,1 miliarde lei - sînt creanțe ale părților afiliate.

Ale cui sînt datoriile

Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sînt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de gaz din stînga Nistrului.

Specialiștii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. Potrivit lor, decizia instanței de arbitraj este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil și fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanțe.

În același timp, experții nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încît aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.

Amintim că noul prim-ministru Ion Chicu a precizat că aceasta este prioritatea Ministerului Justiției, care are responsabilitatea de a apăra interesele Republicii Moldova pe plan internațional, după ce Gazprom a anunțat o datorie față de Moldovagaz, în sumă de 329 milioane de dolari. Potrivit dînsului, în urma acestui litigiu nu e sigur că trebuie să achităm datoria, deoarece decizia nu este una definitivă, fără drept de apărare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?