Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Mold-street: Probleme pentru grupul Fenosa

2 oct. 2019,, 11:22   Economie
3123 0

Pe 19 septembrie 2019, Comitetul Executiv al Băncii Maţionale a Moldovei (BNM) a suspendat dreptul de vot la adunarea acţionarilor pentru compania RED Union Fenosa, parte a grupului Gas Natural Fenosa din Moldova, informează Mold-street.

Compania deţine un pachet de 9,98% din acţiunile Energbank şi după blocarea la începutul anului a dreptului de vot al unui grup de 15 acţionari, cu o cotă de peste 70% din capitalul băncii, RED Union Fenosa SA a ajuns să fie principalul acţionar.

Potrivit reprezentanţilor grupului Fenosa în Moldova, ar fi vorba de chestiuni de procedură.

Va trebui să vîndă acţiunile

Astfel după vînzarea pe 1 august 2019, de către grupul spaniol Naturgy a 100% din capitalul RED Union Fenosa şi GNF Furnizare Energie SRL unei firme din Cipru, controlate de milionarul ceh Jiri Smejc, prin holdingul Emma Capital, „e nevoie de obţinerea autorizarării prealabile pentru dobîndirea indirectă a participaţiei în bancă, înainte de a deveni acţionar".


Banca Naţională susţine că astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor.

În consecință, BNM a informat respectivul acționar (direct și indirect) al Energbank, „despre suspendarea de drept a exercițiului unor drepturi și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii organului de conducere, de a primi dividende".

Urmare deciziei BNM, acționarul trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al Energbank. Potrivit BNM, Energbank va continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Cine sînt noii proprietari/beneficiari

Amintim că o investigaţie RISE Moldova a arătat că grupul Fenosa în Republica Moldova are acum, de fapt, trei stăpîni, iar aceștia au preluat afacerea nu direct, ci prin Joseco Holdings Co. LTD din Cipru și anume această firmă figurează în acte ca unic proprietar al Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Partea leului din Joseco, de aproape 69%, i-a revenit holdingului ceh EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD din Cipru. Cu puțin peste 10% s-a ales un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund - un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar şi energetic.

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie 2019 că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, s-a mulțumit cu puțin peste 20%.

Potrivit RISE Moldova datele din Registrul companiilor din Cipru arată că Joseco Holdings Co. a fost creată pe 19 octombrie 2018 de către o altă firmă cipriotă - Prontoservus Limited, care are conexiuni cu oligarhi din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?