X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mold-street: O acţiune a unei companii din Moldova, vîndută cu 1,1 milioane de lei

2 ian. 2020,, 15:08   Economie
6785 0

La finele anului trecut, pe 27 decembrie, în cadrul unei tranzacţii pe platforma MTF a fost vîndută o acţiune a societăţii Style Design Company din Chişinău.

Preţul a fost de 1,1 milioane lei, care este cel mai mare preţ pentru o acţiune a unei companii din Moldova, admise anul trecut spre tranzacţionare în cadrul MTF (Bursa de Valori a Moldovei), transmite noi.md cu referire la Mold-street.com.

Cine a vîndut şi cine a plătit acest preţ nu se anunţă. Prețul însă coincide cu valoarea nominală a unei acțiuni.

Datele publice de la mijlocul anului 2019 arătau că Style Design Company SA are un capital social de 110 milioane lei, deţinut de companiile de asigurări Moldasig (55%) și Asito Direct (45%), ce au făcut parte din imperiul financiar al afaceristului Veaceslav Platon și care sînt scoase la vînzare la prețuri de cîteva milioane de lei.

Style Design Company a fost înregistrată pe 13 septembrie 2018, iar director este Igor Duliga, despre care nu se cunosc multe.


Sediul se află în fosta clădire a sindicatelor din agricultură, unde a fost înregistrată și o altă companie cu o denumire aproape similară - Style Design Imobil SRL, care îl are ca administrator și unic asociat pe Roman Mishchenkov din Rusia, fratele soţiei noului beneficiar al Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ambele companii au ca domenii de activitate specifice unei agenții imobiliare.

Mai adăugăm că pe 8 iulie 2019 Consiliul Național al Monumentelor Istorice a acceptat cererea Style Design Company privind reparația fațadelor clădirii de pe Pușkim 26A și 26B.

Lucrările acceptate prevăd reparația/restaurarea paramentului și a elementelor decorative a fațadelor; reparația acoperișului cu schimbarea învelitorii din tablă zincată; restabilirea parapetului de acoperiș originar; schimbarea/înlocuirea tîmplăriei (uși și ferestre) proiectate după modelul celei originare, dar și restabilirea golului de fereastră originar la fațada dinspre bd. Ștefan Cel Mare și Sfînt.

Parlamentul va crea o comisie de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Inițiativa aparține unui grup de deputați de la Fracțiunile PAS și Platforma DA Blocul ACUM.

Comisia juridică, numiri și imunități a decis, în ședința din 18 decembrie, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de hotărîre, care prevede crearea unei comisii de anchetă din 7 membri.

În activitatea sa, aceasta va antrena toate instituțiile responsabile, va audia toate părțile implicate și va prezenta Parlamentului un raport în termen de 60 de zile.

”După destrămarea URSS, Republica Moldova a moștenit o avere impresionantă, estimată la peste 200 de milioane de dolari. Acest patrimoniu imens moștenit de la organizația sindicală unională includea imobile, stațiuni turistice, sanatorii, baze sportive, campinguri și tabere de odihnă. Investigațiile jurnalistice, în care sînt prezentate cazurile de gestionare frauduloasă a patrimoniului sindicatelor din Republica Moldova, prin intermediul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, demonstrează faptul că liderii acestora nu au fost preocupați de apărarea și protejarea drepturilor angajaților, inclusiv ale celor patrimoniale”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Multe dintre aceste imobile nu mai există, precum este fostul Palat al Sindicatelor din Chişinău, cedat de sindicate şi apoi demolat, în locul căruia se ridică un centru comercial.

Mold-street.com a relatat într-o investigaţie cum unele imobile din centrul Chişinăului, deţinute de sindicate, au ajuns a fi preluate prin companii offshore la preţuri mai mici decît cele de pe piaţă.

O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că, din cele peste 100 de obiective moştenite din epoca sovietică, acum au rămas doar cîteva.

Apogeul vînzărilor a fost în perioada 2006-2011, cînd o mare parte din acest patrimoniu a ajuns în proprietatea mai multor companii afiliate afaceristului Ilan Shor.

Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitații, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decît prețul obiectelor. Multe tranzacții au făcut obiectul unor dosare penale.

De notat că alin.(4) art.25 din Legea Sindicatelor stipulează că "Patrimoniul sindicatelor este inviolabil, indivizibil și nu poate fi naționalizat, însușit, înstrăinat sau gestionat de alte persoane, inclusiv de autoritățile publice, fără acordul proprietarului".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?