Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Mold-street: Miliarde de lei de la buget pentru rambursarea miliardului

4 dec. 2019,, 10:45   Economie
2899 0

În următorii trei ani plăţile de la bugetul de stat pentru deservirea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat acordate în anii 2014-2015 pentru cele trei bănci vor ajunge la circa 2,7 miliarde lei.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor cheltuielile în acest scop vor creşte de la 844,5 milioane lei în 2019, la 853 milioane - în 2020, 868 milioane lei - în 2021 şi aproape 900 milioane lei - în 2022, scrie Mold-street.

0,4% din PIB pentru a acoperi gaura

Astfel costul deservirii obligațiunilor de stat respective (plata dobînzilor și a sumei principale) se va situa la un nivel de circa 0,4% din PIB în perioada anilor 2020-2022.


Amintim că trei ani în urmă Ministerul Finanţelor a emis obligațiuni de stat în valoare de 13,34 miliarde lei, pe termen de pînă la 25 de ani, care au fost transmise în contul Băncii Naționale a Moldovei în scopul garantării rambursării creditelor de urgenţă acordate Guvernului în noiembrie 2014 şi martie 2015 pentru a salva sistemul bancar de o prăbuşire, ca urmare a furtului din cele trei bănci.

Promisiuni și declarații

În august 2019, fosta ministră a Finanţelor, Natalia Gavrilița a anunţat că instituţia pe care o conduce ar susţine eliminarea dobînzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului şi sugera Băncii Naţionale să vină cu propuneri în acest sens.

„În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobîndă de 1.4% pînă în 2026 și 5,3% pînă în 2041 BNM. Dobînda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale. Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobînda plătită tot din buzunarul contribuabililor”, afirma fosta ministră.

Ulterior nu a mai revenit cu propuneri în acest sens și nici BNM nu a insistat.

Ieri, însă fracțiunea parlamentară a blocului ACUM, Platforma DA, a propus un proiect de lege care să prevadă un moratoriu asupra implementării legii prin care au fost acordate credite de urgență celor trei bănci implicate în „furtul miliardului”.

„Povara a fost pusă pe umerii plătitorilor de impozite, fără ca aceștia să poarte vreo vină pentru furtul miliardului”, a spus Alexandr Slusari, vicepreședintele Platformei DA.

„Se propune aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării legii miliardului, pînă la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a banilor fraudați. Această măsură ar fi corectă pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în formă pecuniară”, a anunțat Slusari, adăugînd că numai după aceste lucruri suma rămasă să fie declarată datorie internă și să fie renegociate condițiile de întoarcere a acesteia.

O astfel de decizie ar putea avea efecte însă grave asupra BNM, care ar putea rămîne fără resurse şi astfel duce la pierderea încrederii în sistemul bancar şi în leu.

Cine va acoperi gaura de miliarde: Tot Guvernul, adică noi contribuabilii

Economistul Veaceslav Ioniţă declara anterior că dacă este anulată dobînda, atunci la BNM „se va crea o gaură financiară echivalentă cu 6 miliarde lei la valoare din 2013 sau 11 miliarde lei în valoarea lor întinsă pe 25 ani".

„Această gaură financiară va trebui să fie acoperită ... tot de ... Guvern. Deci, Guvernul are două opțiuni: sau achită dobînda de ajustare a valorii banilor, sau acoperă gaura financiară. Sumele sînt identice. Mai este și a treia opțiune de care nimeni nu se ocupă: Recuperarea Banilor de la HOȚI!", susţinea economistul într-o postare pe Facebook.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?