X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

Ministrul finanțelor: Până la finele anului 2022 persoane fizice vor putea tranzacționa VMS

2 dec. 2021,, 07:31   Economie
2894 0

Persoanele fizice vor putea tranzacționa în mod direct pe o platformă specializată, care va fi implementată de Ministerul Finanțelor. Informația a fost oferită agenției de presă IPN de ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ca răspuns la o solicitarea referitoare la Programul de vînzare directă a VMS persoanelor fizice în Republica Moldova. „Conform Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, platforma respectivă urmează să fie implementată pînă la finele anului 2022”, a precizat ministrul finanțelor, transmite noi.md cu trimitere la IPN.

„Valorile mobiliare de stat sînt instrumente financiare emise de către Ministerul Finanțelor, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat. Acestea sînt niște împrumuturi ale statului în monedă națională, pe termen scurt și lung. Investind în VMS, persoanele fizice împrumută statului anumite sume de bani pentru sprijinirea dezvoltării economiei țării și activității investiționale, iar la scadență statul achită suma investită, plus dobînda”, a comunicat Dumitru Budianschi.

Dumitru Budianschi a explicat că „în cazul cînd persoana fizică investește în bonuri de trezorerie (VMS pe termen scurt), atunci va obține dobînda la scadență, iar dacă investește în obligațiuni de stat (VMS pe termen lung), va obține dobînda periodic (semestrial) sub formă de cupoane”.

Investind în VMS, persoana fizică beneficiază de garanția integrală a statului Republica Moldova. „Din momentul înființării pieței VMS, statul mereu și-a onorat obligațiile de plată pentru răscumpărarea VMS sau a dobînzilor. La ultima licitație de plasare a VMS, rata medie ponderată pentru Bonurile de trezorerie (pe termen scurt de pînă la un an) a constituit 7,99%, iar la Obligațiunile de stat: 2 ani – 6,97%, 3 ani – 7,00%, 5 ani – 7,50%, 7 ani – 7,00%”, a menționat ministrul finanțelor. Ținînd cont de ratele dobînzilor mult mai mici la băncile comerciale, beneficiile pentru persoanele fizice care vor putea procura în mod direct VMS sînt evidente.

În prezent persoanele fizice nu pot participa în mod direct la licitațiile Ministerului Finanțelor, care sînt desfășurate de două ori pe lună – în prima și în a treia săptămînă a fiecărei luni. La licitațiile respective participă 8 bănci din totalul celor 11. Cele 8 bănci comerciale intermediază servicii de procurare a VMS pentru persoane fizice, ele avînd statutul de dealeri primari. Licitațiile se desfășoară încă din anii ’90.


Pentru serviciile de intermediere, băncile comerciale percep un comision. Pentru a fi rentabilă tranzacționarea unor instrumente financiare ca VMS de către persoanele fizice, volumul instrumentelor procurate ar trebuie să fie cît mai mare, deoarece doar astfel este posibilă asigurarea unui profit după achitarea comisionului băncii comerciale care a intermediat tranzacția. De aceea, noua platformă va face VMS mult mai atractive persoanelor fizice.

Proiectul este implementat ca urmare a executării Hotărîrii Guvernului nr. 192/2021 ,,Cu privire la aprobarea Conceptului Programului de vînzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий