X 
Criza energetică stiri: 1608
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Ministrul Agriculturii: Vor fi acordate subvenții per litru de lapte

30 sep. 00:00   Economie
1888 0

Începînd cu 1 ianuarie 2023, vor fi acordate subvenții per litru de lapte, pe lîngă cele și per cap de animal. Despre aceasta a anunțat ministrul agriculturii Vladimir Bolea, după discuțiile purtate cu reprezentanții sectorului de procesare a laptelui, în cadrul Consiliului consultativ. Totodată, ministrul a informat că în scurt timp va fi creată o nouă direcție responsabilă de procesarea producției., transmite agora.

„Subvențiile acordate pentru dezvoltarea sectorului de bovine a contribuit la creșterea numărului de animale de 2 ori, însă, nu și l-a majorarea cantității de lapte. Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2023, vor fi acordate subvenții per litru de lapte. Vom continua acordarea subvențiilor și per cap de animal. De exemplu, pentru juninci pînă a intra în procesul de producție, la ovine și caprine”, a punctat Bolea.

Potrivit lui, și procesatorii trebuie să se implice în susținerea și dezvoltarea fermelor și să fie interesați ca să dispună de cantitățile și calitatea necesară de lapte.

„Ne dorim ca acest domeniu să fie sustenabil, să implementăm inovații și să reducem din cheltuieli. Întreprinderile trebuie să aibă o dezvoltare durabilă, iar fermele, să fie legate de procesare și aceste entități să colaboreze. Avem nevoie de un program de optimizare. Pentru consumul intern sînt necesare circa 520 de mii tone lapte materie primă. Noi, nici pe departe nu putem asigura cantitatea dată”, a menționat ministrul.

În prezent, în Republica Moldova activează 41 de întreprinderi de procesare a laptelui, dintre care doar două fabrici importă lapte. Aceste unități de procesare produc circa 90% din toate produsele din lapte, restul, 10%, aparținînd producătorilor mici.


Conform datelor BNS, în primul semestru al anului 2022, întreprinderile de procesare au produs 86,6 mii de tone de produse lactate, aproximativ cu 7% mai puțin decît în perioada similară a anului 2021.

În cadrul discuțiilor, managerii întreprinderilor au abordat mai multe aspecte ce țin de mărirea contingentelor de import, capacitățile de producție și stocurile de materie primă, construcția stațiilor de epurare, identificarea unui instrument pentru susținerea sectorului ș.a.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав