Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Ministrul Agriculturii: Produsele alimentare se vor scumpi

26 noi. 2021,, 17:40   Economie
2679

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, susţine că nu poate opri valul de scumpiri la produsele alimentare, care va continua și la anul.

„Ministerul Agriculturii nu poate interveni în formarea preţurilor. Ministerul intervine ca sectorul să fie modernizat, să fie mai competitiv.”, a menționat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite Noi.md cu referire la Publika.md.

Mai mult, Gherciu susţine că, din cauza creşterii preţurilor la motorină şi fertilizanţi, produselor agricole vor continua să se scumpească și la anul.

„Preţurile la input-uri, combustibil, fertilizanţi, s-au majorat şi nu numai în Republica Moldova. Ministerul Agriculturii nu stabileşte preţurile sînt stabilite de piaţa de desfacere, de către consumatori.”, a precizat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Totodată, ministrul Agriculturii a precizat că nu poate interveni cu ajutoare pentru fermieri deoarece nu există un consens asupra oferirii compensaţiilor pentru cei care au suferit pierderi în urma îngheţurilor din primăvară, dar şi a ploilor puternice. Anterior, opoziţia a susţinut că pagubele se ridică la 50 de milioane de lei.


„Dar pe viitor vom pune accentul pentru a asigura culturile agricole pentru diferite calamităţi şi pe viitor aceasta va fi o responsabilitate a companiilor de asigurare şi nu va necesita de fiecare dată o presiune pe seama Guvernului şi bugetului.”, a relatat Gherciu.

Totuşi, el susţine că va încerca să găsească bani în bugetul pentru anul viitor pentru a întoarce fermierilor acciza la motorină.

„Dacă nu integral atunci parţial, în premieră, am putea să implementăm acest mecanism. Reporter: În buget sînt bani, rezerve? Îîî, sper că da, totul depinde.”

Ministerul a mai precizat că a definitivat un concept naţional de furnizare a produselor autohtone în şcoli şi grădiniţe.

Precizăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, publicate în luna octombrie, în ultimele 12 luni prețul produselor alimentare a crescut cu peste 12 la sută. Astfel, legumele s-au scumpit cu peste 40 de procente, uleiul cu 36 la sută, ouăle cu 26 de procente, carnea şi laptele cu cîte 9 la sută, pîinea cu 7, iar zahărul este mai scump cu 5 la sută.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав