Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

Ministerul rus de Externe speră ca Moldova să nu politizeze problema gazelor naturale

27 mai. 13:15   Economie
3984 0

Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile care îi revin în baza contractului de livrare a gazelor către Republica Moldova și se așteaptă ca Chișinăul să nu politizeze problema gazelor.

Acest lucru a fost declarat de viceministrul rus de Externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru TASS.

"Rusia este un furnizor fiabil și responsabil de resurse energetice și își îndeplinește pe deplin obligațiile care îi revin în cadrul contractului de gaz semnat în octombrie 2021. Ne așteptăm la o abordare non-politizată similară din partea Republicii Moldova", a spus el.

Galuzin a declarat că Rusia a subliniat în repetate rînduri că "problema livrărilor de gaze rusești către Moldova este o chestiune pur comercială și intră în atribuțiile Gazprom.

"Încercările Chișinăului de a găsi surse alternative de aprovizionare cu energie sînt o chestiune internă a Republicii Moldova", a mai spus viceministrul rus de Externe.


Începînd din octombrie, Gazprom, care era singurul furnizor de gaz al republicii pînă în 2022, a redus cu 30% volumul zilnic al livrărilor sale. Compania rusă a atribuit acest lucru unor probleme tehnice legate de limitarea tranzitului prin Ucraina, dar autoritățile moldovene au pus criza pe seama holdingului rusesc de gaze. În această situație, autoritățile au declarat că deficitul de gaz a fost acoperit din rezervele de gaz formate anul trecut, inclusiv gaz rusesc, care a fost pompat în depozite subterane din Ucraina și România.

În februarie, președintele moldovean Maia Sandu a declarat că, pentru prima dată în istorie, republica nu depinde de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale. Ea a mulțumit partenerilor occidentali care au contribuit la finanțarea programelor de depășire a vulnerabilității energetice, permițînd autorităților să ofere compensații și sprijin financiar categoriilor cele mai vulnerabile.

Vă reamintim că, cu o zi înainte, premierul Dorin Recean a declarat în Parlament că începînd de săptămîna viitoare Moldova va începe să cumpere gaz la un preț mai mic și, prin urmare, Guvernul va solicita o reducere a prețului la gaz pentru consumatorii finali.

"Nu voi specula cu cît (va scădea prețul). Mecanismul de urgență a permis cetățenilor Republicii Moldova să economisească 4 miliarde de lei în ceea ce privește gazele și energia electrică și combustibilul pentru Termoelectrica", a declarat Dorin Recean.

13
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?