Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Ministerul Muncii nu va achita salariile asistenților personali, dar va lua alte măsuri

12 mar. 16:26   Economie
5205 0

Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu va achita salariile asistenților personali din Chișinău, dar va interveni cu unele măsuri de sprijin financiar pentru a-i ajuta, au declarat, astăzi, reprezentanții instituției într-o conferința de presă.

Declarațiile au fost făcute după ce, ieri, edilul capitalei, Ion Ceban, a spus că primăria nu este responsabilă de reducerea salariilor și concedierea unor asistenți personali din municipiu, transmite Radio Moldova.

După ce, ieri, în fața primăriei, a avut loc un nou protest al asistenților personali din Chișinău, edilul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că primăria nu este responsabilă pentru situația creată și le-a recomandat acestora să se adreseze instituțiilor de alt nivel. Potrivit primarului, autoritățile centrale ar trebui să asigure finanțarea, în mod egal, a asistenților personali din toată țara.

„Autoritățile ar trebui să asigure în mod egal finanțarea pentru absolut toată lumea în țară. Nu există asemenea mecanisme în România sau în altă parte. De ce la Briceni finanțează staul, iar cu excepția Chișinăului și Găgăuziei nu se finanțează de către stat”, a menționat Ion Ceban.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale susțin că în bugetul provizoriu al Capitalei sînt incluse 177 de milioane de lei, planificați pentru achitarea salariului asistenților personali. Ministerul de resort nu îi va remunera, deoarece această categorie de angajați se află în subordinea primăriei, după demararea reformei Restart.


Potrivit Secretarului de Stat, Vasile Cușca, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va interveni cu unele măsuri de ajutor, dar Primăria Chișinău rămîne în continuare instituția responsabilă.

„Din păcate, nu putem salariza pentru că nu sînt angajați nemijlociți a Ministerului, în Chișinău avem circa 400 de angajați care vor beneficia de spor unic. Sporul pentru unii angajați va fi de șase mii de lei, cinci mii de lei, pentru personalul auxiliar sporul va fi de 3500 de lei”, a conchis Vasile Cușca.

Amintim că, la sfîrșitul anului trecut primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că din cauza bugetului auster al Capitalei în acest an vor fi reduse salariile asistenților personali, iar o parte din ei vor fi concediați.

Precizăm că, de la 1 ianuarie, Serviciul Asistență Socială este finanțat de stat, cu excepția municipiului Chișinău și UTA Găgăuzia, care nu au fost incluse în reforma Restart a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și vor trebui să remunereze această categorie de angajați din bugetul propriu.

Potrivit datelor Ministerului de resort, în Capitală avem aproximativ 2000 de asistenți personali care îngrijesc copiii cu dizabilități severe și adulți.

1
0
1
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?